Logo Piozum
Deze site is ontwikkeld door Piozum.

Activiteiten en nieuws

 
08-04-2017 - ‘Waterschapper’ te gast bij VOL
LINSCHOTEN- Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar is tijdens de Thema-Inloopochtend zaterdag 8 april bij Vereniging Oud Linschoten (VOL) te gast. De waterschapbestuurder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden geeft een korte introductie over het waterschap in het algemeen. Maar hoofdzaak is de historie en bewerking van het landschap in de omgeving van Linschoten in het algemeen, zoals de ontginningen van oude moerassen.

Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar in het VOL-lokaal op de eerste verdieping van De Brede Vaart.
Aanvang 10.30 uur. Laan van Rapijnen 40. Toegang is gratis.

 

11-03-2017 - Jaarvergadering VOL aansluitend vertoning afscheidsfilm burgemeester De Geus.

Jaarlijkse ledenvergadering

Vereniging Oud Linschoten houdt haar Algemene Ledenvergadering op zaterdag 11 maart om 10:30 uur in het Wapen van Linschoten en Snelrewaard, Dorpstraat 34.
Voor leden en personen die zich voorafgaande de bijeenkomst aanmelden als VOL-lid, wordt het nog nooit eerder vertoonde deel van de 'Burgemeesterfilm' getoond.

Beeld en geluid werden opgenomen door Arnold en Coby Miltenburg voorafgaande en tijdens het afscheidsfeest voor het burgemeesterechtpaar De Geus-Amelink op 30 april 1977.
Deze dorpsfilm werd na het overlijden van hun ouders (1984 en 2015) door de dochters De Geus aan de V.O.L. overgedragen en door de plaatselijke historische vereniging gedigitaliseerd.
22-02-2017 - Nieuwe vitrinekast
Om een groter deel van de VOL-collectie te kunnen tonen wordt door vrijwilligers een afsluitbare vitrinekast geïnstalleerd.
 
11-02-2017 - Virtuele dorpswandeling "Kent u dit detail?"
 
VOL-voorzitter Van den Heuvel overhandigt de "trofee". (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
 
Linschoter van het Jaar is:

Hanny Kruithof-de Wit

 

LINSCHOTEN - Terwijl afgelopen weekend het dorp buiten werd bedekt met sneeuw, werd in het lokaal, waar Vereniging Oud-Linschoten (VOL) in De Brede Vaart huisvesting heeft, een virtuele dorpswandeling getoond. De uitdaging was om de daar aan toegevoegde vragenlijst als het even kon correct te beantwoorden. Zij die oog hebben voor detail hadden daar baat bij, want zij wisten de vragen bijna foutloos te beantwoorden. De winnaar bleek Hanny Kruithof-de Wit. Zij werd uitgeroepen
 
tot 'Linschoter 2017': Zowel de wieg van haar voorouders als van haarzelf stond in Linschoten. Hoewel Hanny al vele jaren niet meer in het dorp woont, blijft de geschiedenis van haar geboorte-dorp nog steeds boeien. Een reden voor haar en echtgenoot Dick om als de agenda het enigszins toelaat de Inloopochtenden en activiteiten van VOL te blijven bezoeken.


De volgende bijeenkomst van de VOL op zaterdag 11 maart is de jaarvergadering in de zaal van

 
Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard aan de Dorpstraat 34.
Alleen voor leden en personen die zich voor of op die zaterdag aanmelden als VOL-lid, wordt het nog niet eerder getoonde deel van de 'Burgemeestersfilm' uit 1977 getoond. De dorpsfilm werd na het overlijden van hun ouders door de dochters De Geus aan de VOL overgedragen. Beeld en geluid werd in Linschoten opgenomen voorafgaande en tijdens de afscheids-feestelijkheden.
14-01-2017 - Herman de Man
Het wassende water - Filmopnamen in Linschoten
Ken uw dorp, stad of streek

LINSCHOTEN- “Historisch bewustzijn. Dat is wat ons onderscheidt van de andere levende wezens. Kennis van het verleden. Je kunt pas iets willen, als je ergens weet van hebt. Geschiedenis zet vluchtige zaken van alledag in perspectief. Op basis van deze kennis kunnen we de beste besluiten van vandaag baseren. Ken uw dorp, stad, streek of land. De lange voorgeschiedenis verklaart vaak wat zich vandaag afspeelt tussen de bevolking. Ook daarom moet geschiedenis verteld worden.’ Dit zijn woorden van Herman de Man-kenner bij uitstek dr. Anne Doedens. De historicus die door zijn jeugd in de Lopikerwaard bekend is, heeft in de jaren tachtig van de twintigste eeuw met een dertigtal studenten onderzoek gedaan naar het werk van Herman de Man. De eigenlijke naam van deze schrijver is Salomon Herman Hamburger die werd geboren in Woerden (1898) en begraven (1946) te Oudewater. “De Man beschrijft over een wereld die verdween” stelt Doedens.
Herman de Man was de zoon van een winkelier/manufacturier en werd door zijn vader al heel jong opgeleid tot venter. Zijn klandizie begin twintigste eeuw, bestond voornamelijk uit boeren-, daggelders- en arbeidersgezinnen. Een venter kwam hij bij mensen aan huis. Daardoor leerde hij de bevolking, hun leven en zelfs het dialect in de Lopikerwaard heel goed kennen en heeft het later aan het papier toe vertrouwd. Huis te Linschoten, tot einde 20ste eeuw gesloten voor publiek, werd in zijn werk beschreven als een ‘paleis’.
Twaalf boeken uit zijn complete oeuvre spelen zich af in de omgeving van Linschoten. De streekroman ‘Het wassende water’ werd in 1985 bewerkt tot een televisieserie. Opnames daarvoor werden gemaakt in het oude dorpshart van Linschoten. Bij Vereniging Oud Linschoten (VOL), Laan van Rapijnen 40 wordt op zaterdag 14 januari de streekhistorie terug gehaald door dr. Anne Doedens. Leden en niet leden: gratis entree vanaf 10.00 uur. Aanvang: 10.30 uur.


Boekenspot Herman de Man

LINSCHOTEN- Herman de Man (1898-1946), schreef omstreeks twaalf boeken die zich afspelen in de Lopikerwaard. Door dit werk leert de lezer de omgeving, het leven en zelfs de streektaal (her-)kennen. ‘Ken uw dorp, stad of streek’ is het motto van de Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) Daarom heeft de historische vereniging in het VOL- lokaal een Herman de Man boekenspot ingericht. Deze boeken worden gratis uitleent. VOL staat tevens open voor werk van deze schrijver waarvan afstand wordt gedaan. Geopend op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. In V.O.L.-lokaal ‘Brede Vaart’, Laan van Rapijnen 40.

 
10-12-2016 - Kastelen, weertorens en commanderijen
Huys te Linschoten
't Huijs te Linschoten in 1597 - naar J. Stellingwerf

 

Kastelen, weertorens en commanderijen
Uit het archief van de Woerdense ‘Club van ooit’ wordt bij Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) op zaterdag 10 december een presentatie gegeven over het ontstaan en de geschiedenis van versterkte huizen, kastelen, weertorens en een drietal commanderijen die ooit in de regio stonden. Eén van die historische panden is onder andere Kasteel Linschoten, niet te verwarren met het nog bestaande Huis te Linschoten.


Welkom
De deuren van het V.O.L-lokaal in de ‘Brede Vaart’, Laan van Rapijnen 40, zijn geopend vanaf 10.00 uur.
Aanvang presentatie 10.30 uur. Ook niet leden zijn van harte welkom.

 

12-11-2016 - Henk Kalfsterman vertelt over zijn Linschotense tijd
LINSCHOTEN- In de ruim 26 jaar dat Henk Kalfsterman met vrouw Anneke middenin het historische Linschoten heeft gewoond, heeft hij het dorp aardig leren kennen. Zelfs zo 'aardig' , dat door de verleden maand verhuisde theaterman aan zijn onlangs uitgegeven boek 'EEN AANDACHT voor leven en werken' verhalen over zijn Linschoter-jaren werden toegevoegd. "De teksten zijn vrijwel allemaal ontstaan in ons huis tussen Dorpstraat en Kerkplein" legt Kalfsterman uit. Op zaterdag 12 november is de oud-Linschotenaar te gast tijdens de Inloopochtend bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL). In het VOL-lokaal van de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 40 zal Kalfsterman vertellen over het dorp, de omgeving en de dorpelingen zoals hij dat beschrijft in zijn werk.
Aanvang voor ‘Het Verhaal’ van Kalfsterman om 10.30 en om 12.00 uur. De toegang is vrij.
09-11-2016 - 'Het verhaal' van Henk Kalfsterman
9 november 2016


02-11-2016 - Nieuwe vitrinekast
Om een groter deel van de VOL-collectie te kunnen tonen wordt door vrijwilligers een afsluitbare vitrinekast geïnstalleerd.
02-11-2016 - Hier zijn we heel blij mee!
De Penningmeester is heel erg blij met dit prachtige bedrag.
Hartelijk dank aan alle Rabobankleden die op ons gestemd hebben.
19-10-2016 - VOL-Presentatie over vervlogen tijden
 
08-10-2016 - 70-jarig jubileum Zanglust
Klik in een foto voor een grotere weergave!
 
Bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) werd het 70-jarig jubileum van mannenkoor Zanglust gevierd met een Inloopochtend. In samenwerking met Willem Gouderjaan en Wim Ros werd door Johan de Jong (secr. Zanglust) een interessante presentatie gemaakt. De oude zwart-wit beelden bleven het langst in beeld waardoor in de zaal kon worden gezocht naar bekende gezichten. De Jong had zich duidelijk goed ingelezen over de Linschoter zangvereniging. Markus Pels, 35 jaar koorlid vanaf 1946 was voor deze bijeenkomst naar de VOL gekomen.
Tussen twee presentaties werd o.l.v. dirigent Jelte Veenhoven een korte zanguitvoering gegeven. De Zangersmars en Droomland, nummers die al in 1946 door Zanglust werden aangeschaft, zorgden bij menigeen opnieuw toch weer voor ontroering.
08-10-2016 - Zanglust 70 jaar
De 5e zanger rechts bovenaan is Markus Pels, koorlid vanaf 1946 en aanwezig op deze inloopochtend.
24-09-2016 - Vereniging Oud-Linschoten opvouwtas
Tijdens Burendag 2016 werd door Vereniging Oud-Linschoten een Linschoten-souvenir geïntroduceerd. De aanschaf van deze slimme gadget heeft een koper er snel uit omdat er bij kassa’s geen tasje meer hoeft te worden afgerekend. In een jas of handtas is er altijd ruimte voor het kleinood met daarop het vertrouwde Wapen van Linschoten.
De super sterke opvouwtas is tevens een bijzonder geschenk.
Door de aanschaf (€4,95) is de ‘echte Linschotenaar’ dichtbij maar ook verder van huis op grote afstand te herkennen.

Tevens, en niet geheel onbelangrijk, worden door aankoop van de opvouwtas verrichtingen van de plaatselijke historische vereniging VOL gesteund. Voor ballensnoepers zijn de opvouwtassen en natuurlijk ook ballenbusjes verkrijgbaar bij onze kraam bij speciale evenementen.

Natuurlijk kunt u op de vrije inloopdagen in het verenigingslokaal in De Brede Vaart de tas kopen.
Bel 06-81702602 voor meer informatie.

 

 

13-09-2016 - Open Monumentendag Linschoten 2016

13 september 2016  

07-09-2016 - Monumenten in Linschoten
07-09-2016 - Zoektocht levert symbolen op
 
15-06-2016 - Brandweerexpositie (ZN)
 
11-06-2016 - De Linschotense brandweer
Hoewel het Linschoter brandweerkorps officieel 70 jaar bestaat, heeft de plaatselijke brandbestrijding in Linschoten en Snelrewaard een veel oudere historie. Het leek Vereniging Oud-Linschoten (VOL), i.v.m. de aankomende verhuizing van de brandweerkazerne naar de Van Rietlaan, interessant om in samenwerking met de Linschotense brandweer op de huidige locatie een Inloopochtend met expositie in te richten.
Te zien zijn brandweerkleding en gebruiksvoorwerpen uit langs vervlogen tijden en zoveel mogelijk beeldmateriaal. Zelfs de oude handspuit die tot 1935 dienst deed is voor deze dag beschikbaar gesteld door Stichting Landgoed Linschoten. De gerestaureerde automobielspuit (eigendom van de Brandweervereniging) die in 1935 in gebruik werd genomen is eveneens te bewonderen.
Locatie: Van 10:00 tot 13:00 uur in de brandweergarage, 
              Strick van Linschotenstraat 2. De toegang is vrij.


07-06-2016 - Wethouder Lejeune bezoekt VOL
01-06-2016 - Expositie in de brandweerkazerne
18-05-2016 - Streekkleding bij inloopochtend VOL
14-05-2016 - Inloopochtend zaterdag 14 mei
In ons lokaal in De Brede Vaart is op zaterdag 14 mei de deur geopend voor een expositie van ingekomen stukken.
Vanwege de beperkte ruimte wordt slechts een deel van de ingekomen stukken getoond.
Daaronder bevindt zich ook materiaal dat afkomstig is van de zolder van het voormalige Linschoter gemeentehuis.
Tevens liggen een deel van inmiddels gearchiveerde ansichten en het fotoalbum ter inzage dat burgemeester De Geus ontving na zijn afscheid van de gemeente in 1977.
Ons lokaal bevindt zich op de eerste verdieping aan de Laan van Rapijnen 40 en is ook met de lift bereikbaar.
Wij zijn geopend van 10.00 tot 13.00 uur.
De toegang is gratis.
04-05-2016 - VOL op zoek naar Linschoter symbolen en iconen
27-04-2016 - Een lintje voor Janneke

26-04-2016 - Een lintje voor Janneke


Op 26 april 2016 heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander behaagd Janneke Severs-Hilgeman als lid in de orde van Oranje Nassau te benoemen.
De hierbij behorende versierselen werden haar uitgereikt door burgemeester Petra van Hartskamp in gebouw Sint Joseph in Montfoort.
Er waren nog 4 andere decorandi.
Zij ontving deze onderscheiding voor haar grote betrokkenheid bij en inzet voor de Linschotense gemeenschap, onder andere als mede-oprichtster en bestuurslid van de Vereniging Oud-Linschoten.
Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om alle gedecoreerden te feliciteren onder het genot van een hapje en een drankje.
06-04-2016 - Thema-ochtend over de historie van Linschoten
16-03-2016 - 200-ste lid VOL
12-03-2016 - Bestuurswisseling
Op de ledenvergadering van 12 maart namen Hans Knijff (links) en Dick van As afscheid als bestuurslid.
Beiden blijven lid van de vereniging.
Hans blijft zijn kennis en beeldmateriaal beschikbaar stellen voor de vereniging, blijft rondleidingen door het dorp verzorgen en vertegenwoordigt VOL bij het comité Open Monumentendag.
Dick neemt de coördinatie op zich van het in een systeem invoeren van binnengekomen foto's, prentbriefkaarten, knipsels en voorwerpen en zal dus vaak op de werkochtenden op woensdag aanwezig zijn.

Tijdens de bestuursvergadering van 29 maart is bestuurlid Rumy van den Heuvel bereid gevonden het voorzitterschap van Dick over te nemen.


22-02-2016 - Artikel AD Groene Hart

13-02-2016 - Inloopochtend

03-02-2016 - Kent u ze nog?

20-01-2016 - Burgemeester op bezoek
13-01-2016 - Bezoek nieuwe burgemeester
Montfoorts nieuwe burgemeester Petra van Hartskamp-de Jong bracht op haar vierde werkdag in onze gemeente reeds een bezoek aan de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) op woensdag 13 januari.
Het lokaal op de eerste verdieping in De Brede Vaart (ingang Cultuurhuis en met de lift bereikbaar!) is elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Uitgezonderd schoolvakanties.
Apparatuur is aanwezig om mensen die dan binnenlopen een mogelijkheid te bieden oud fotomateriaal met betrekking tot het dorp te laten scannen, zodat het zo bewaard wordt voor de toekomst.

09-01-2016 - Vertoning dorpsfilm

06-01-2016 - Zwart-wit film eind jaren 40 vertoond
12-12-2015 - Dorpsfilm uit jaren 70
14-10-2015 - Foto's kijken op inloopchtend
07-10-2015 - Herinneringen aan wijk Hogewerf
30-09-2015 - Bouw van het koelhuis?
26-09-2015 - Burendag 201526-09-2015 - Ballensnoepers

16-09-2015 - OMD in ZenderstreeknieuwsII

11-09-2015 - Steenbakkers
22-07-2015 - dorpsgidsen