Logo Piozum
Deze site is ontwikkeld door Piozum.

De Ballensnoeperij

Welkom op onze site en fijn dat u “De Ballensnoeperij” heeft gevonden.

De naam van de winkel: De Ballensnoeperij.
Deze naamgeving is gelinkt aan de zoete “ballen” die vroeger in Linschoten bij een kopje koffie/thee gebruikt werden in plaats van (dure) suiker om de drank te zoeten. De bal werd in de mond genomen en gehouden totdat het kopje koffie/thee op was. De resterende “bal” werd uit de mond genomen en bewaard voor het volgende kopje dat men tot zich nam. Het is dus een duidelijke link naar een uit zuinigheid geboren Linschotens gebruik in vroeger tijden. Vergelijkbare ballen zijn in de winkel nog steeds te koop à € 3,50 per 200 gram.

Openingstijden winkel:
donderdagochtend: 10.00 uur tot 13.00uur donderdagmiddag: gesloten (voorlopig)
vrijdag: 10.00 uur tot 16.00 uur.
zaterdag: 10.00 uur tot 16.00 uur.

E-mailadres van De Ballensnoeperij: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl

Waar kunt u voor terecht bij De Ballensnoeperij?
– Historische en toeristische informatie over Linschoten en omgeving.
– Activiteiten in Linschoten :
* rondleiding door de kern van Linschoten o.l.v. een gids ( kosten: voor een groep €2,00 p.p. met als vaste instapprijs €15,00. Wanneer de groep groter is dan 10 personen wordt er een extra gids ingezet) . U kunt een rondleiding reserveren via De Ballensnoeperij winkel of e-mail. Of u kunt direct contact opnemen met de secretaris Pim van 't Woud : info@oud-linschoten.nl .
* zelfstandig rondwandelen m.b.v. een brochure à €2,50 per stuk verkrijgbaar in de winkel. Er zijn 2 wandelroutes verkrijgbaar: 1,5 km door de kern van Linschoten. 5,3 km in/door het buitengebied van Linschoten.
* Boottocht met de Avontuur. Deze kan voor een speciale gelegenheid gereserveerd worden via De Ballensnoeperij of direct met de secretaris Pim van 't Woud: info@oud-linschoten.nl Voorlopig zijn er nog geen vaste dagen dat er gevaren wordt. Zo gauw we hiermee van start kunnen gaan, vindt u de informatie hierover op deze site. De boot is ook rolstoeltoegankelijk d.m.v. een lift. In de toekomst hopen we onze activiteiten nog verder uit te breiden. U vindt de informatie dan ook op deze site.
– Betalingen: In de winkel kunt u casch betalen of een pinbetaling doen. Bij een pinbetaling ontvangt u desgewenst een betalingsbewijs per e-mail.
– In onze etalage vindt u steeds wisselende thema’s. Wij bieden verenigingen ook de gelegenheid om bij bijzondere gelegenheden te etaleren in onze etalage. Dit is gratis, maar moet wel tijdig aangevraagd worden. (een gift is altijd welkom t.g.v. de vereniging of de Ballensnoeperij en waarderen wij zeer).
– Exposities: In de winkel zullen regelmatig objecten van de Vereniging Oud Linschoten ge-exposeerd worden. Ook bieden wij kunstenaars de gelegenheid om te exposeren. Deze exposities moeten dan wel gerelateerd zijn aan de thema’s. Bij verkoop van de kunstobjecten wordt 20% provisie gerekend t.g.v. de vereniging.
– Te koop: In de winkel verkopen we verkregen spulletjes (curiosa, boeken) waarvan de opbrengst ook ten goede komt aan de vereniging.
– Leestafel: In de winkel staat ook een tafel waar u even rustig een boek over Linschoten of omgeving kunt inkijken.
– Lid worden van de vereniging: In de winkel zijn inschrijfformulieren verkrijgbaar. Onze medewerkers helpen u graag.
– U wilt de Vereniging een object schenken: Onze medewerkers helpen u graag en in de winkel zijn de hiervoor bestemde formulieren aanwezig. Wilt u graag zich ook graag verdienstelijk maken voor de vereniging en bijvoorbeeld gastheer of gastvrouw in onze winkel zijn, meldt u zich dan aan via deze site of breng even een bezoekje aan de winkel. Het winkelteam informeert u graag hierover.

Heeft u op deze site nog informatie gemist of heeft u nog tips voor ons? Meldt het ons! Zo kunnen we ons dorp voor u an anderen nóg leuker maken.

Bedankt voor uw bezoek aan onze website!
Het winkelteam.


Bron: het kontakt woensdag 15 december 2021

Linschoten • In de etalage van De Ballensnoeperij wordt nog de hele decembermaand oud speelgoed geëxposeerd. Te zien is een uitgebreide sortering aan oude boekjes, spelletjes en speelgoed uit het dorp, inclusief 100 jaar oude bikkels.
Wie kent nog het bikkelversje 'Eentje beentje'?

Foto: Janneke Severs-Hilgemaan.Bron: IJsselbode 30 november 2021

Eentje, beentje, bikkelen op een steentje


Met een beetje geluk kocht de juf van de lagere openbare school, inmiddels alweer honderd jaar geleden, voor de kinderen uit de 1ste en 2de klas van haar eigen geld een suikerbeest voor de verjaardag van Sinterklaas. Verstopt in de schoolbank werd het cadeau `s morgens door de leerlingen gevonden.
Voor veel dorpskinderen viel er op die 5de december tijdens de crisisjaren 20-30 weinig uit te pakken. Er was amper geld voor eten laat staan voor speelattributen. Dat er na 1945 weer speelgoed te koop was, is te zien in de etalage van `De Ballensnoeperij' te Linschoten. Tot halverwege januari 2022 wordt daar op Dorpstraat 45 oud speelgoed geëxposeerd. Voor de jeugd van toen is het een feest van herkenning aan blikken auto's, poppen, boekjes, spelletjes en ander speelgoed. Aan de tentoonstelling werd tevens een circa 100 jaar oud bikkelspel toegevoegd. Bikkelen is een behendigheidsspel dat werd gespeeld op een gladde stoepsteen en gekookte of messing schapenkootjes en een stuiter (hilker).

Wie kent het complete versje `Eentje beentje bikkelen op een steentje.. dat in de regio Linschoten werd gezongen tijdens het spel.

Het Historisch en Toeristisch Informatiepunt is geopend op vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
 


Zolang de coronamaatregelen gelden hanteren wij het volgende:
* Niet meer dan 4 bezoekers tegelijk in de winkel. U kunt hiervoor buiten een beschikbare bloem uit de kolenkit nemen om naar binnen te gaan. Zijn de bloemen op, dan kunt even op het bankje plaatsnemen om te wachten totdat er weer een bloem beschikbaar is.
* in de winkel draagt u een mondkapje.
* reinigt u uw handen met de desinfecterende gel.
* u houdt afstand (1,5 meter).

Dank u wel voor uw medewerking en begrip!


Het winkelteam Janneke Severs, Petra van de Heuvel  en Aagje Nell.
Opening "De Ballensnoeperij"  door wethouder Van Wiggen (18 juni 2021)