Logo Piozum
Deze site is ontwikkeld door Piozum.

De Ballensnoeperij

2 oktober 2021, eerste VOL-Themaochtend sinds begin 2020


Van belangrijke momenten worden foto’s gemaakt. Zo was dat in ‘De Ballensnoeperij’ ook het geval toen echtpaar Steenbergen van der Wind, bekend van de DE-puntenactie binnenstapte. Spaarpunten verzamelen voor het goede doel is een activiteit die door Adrie Steenbergen werd bedacht om de coronatijd zinvol door te komen. Na een oproep op de televisie werden bij haar thuis vanuit heel Nederland, postzakken DE-spaarpunten bij hen aangeleverd, ter ondersteuning van verenigingen, organisaties etc. Een kleine honderd goede doelen werden in de loop van een klein jaar door dit initiatief geholpen. Op verzoek van het winkelteam van Vereniging Oud-Linschoten werd er vanwege een gesneuveld tweedehands koffiezet apparaat een beroep op de geboren en getogen Linschotense gedaan. Het oude apparaat werd vervangen door een gloednieuw exemplaar. Eenmaal een oog geworpen inhet keukentje van de winkel begreep Adrie Steenbergen dat wat nieuw serviesgoed, een waterkoker en isolatiekannen geen overbodige luxe zouden zijn.

Sinds vrijdag 1 oktober wordt er weer warme koffie en thee gedronken in het Historisch en Toeristisch Informatiepunt op Dorpstraat 45. Als dank staat er nu op de toonbank een weckpot voor Adrie waarin DE-punten gedoneerd kunnen worden voor nog meer goede doelen.Geopend: 'De Ballensnoeperij'

Al vanaf de oprichting is een zichtlocatie in het oude dorp een wens van de Vereniging Oud-Linschoten (VOL). Na bijna tien jaar zijn er zelfs nog steeds Linschoters die niet eens weten dat het dorp een historische vereniging rijk is.

Janneke Severs Hilgeman


De vereniging telt inmiddels 330 leden en staat bekend als zeer actieve club die voor de covid-pandemie wekelijks een inloopochtend en maandelijkse een Themaochtend organiseerde. Tevens is het de VOL die in Linschoten tijdens Open Monumentendag lokale folklore introduceerde. Plaatselijk erfgoed Het aanbod om Dorpstraat 45a voor bepaalde tijd in te richten als zichtlocatie van de VOL en als een Toeristisch Informatiepunt werd bij de VOL en door Linschoters met open armen ontvangen. Een 'winkelteam' samengesteld om een en ander te realiseren. Tijdens het klussen in december werd de eerste etalage ingericht, vrijwilligers gezocht en plaatselijke activiteiten in kaart gebracht. Een specifiek voor Linschoten passende naam voor de winkel werd gevonden in 'De Ballensnoeperij'. Een duidelijke link naar een uit zuinigheid geboren Linschotens gebruik. Zwarte ballen worden daarom in Linschoten, misschien wel meer dan elders, gezien als plaatselijk immaterieel erfgoed. In winkel zijn daarom ballenbusjes verkrijgbaar. Maanden bleef de winkel gesloten en kon pas worden geopend na versoepelingen van corona-beperkingen.
Het winkelteam: Janneke Severs-Hilgeman, Petra van de Ven, Aagje Nel

Na de feestelijke officiële opening door voorzitter H. Bakker en wethouder H.J. van Wiggen op 18 juni is de winkel als het aan het winkelteam ligt, geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Dat is afhankelijk van het aantal 'Gastvrouwen en gastheren van Linschoten' die het winkelteam zullen versterken.

Exposities
Linschoten is nu een plaatselijk Historisch- en Toeristisch Informatie Punt (TIP) rijk. Op deze locatie wordt informatie verstrekt voor diverse activiteiten zoals een dorpswandeling met gids, een vaartocht etc. Ook worden er de kleurrijke door Petra van de Ven speciaal voor de VOL- samengestelde dorpswandelingen verkocht, Linschoter lectuur en curiosa. Te aanschouwen kleine exposities. De allereerste bestaat uit werk van huis- en kunstschilder Wim Baars (1943), de jongste zoon van het toenmalig Wapen van Linschoten & Snelrewaard- kasteleinsechtpaar.

Het winkelteam
Wat was voor jouw een reden om de mega klus te klaren voor De Ballensnoeperij? VOL-lid Petra van de Ven sinds 1995 woonachtig in Linschoten. "We staan in de ANWB gids als een van vijftig mooiste dorpen van Nederland. Dan moet je de bezoeker naast terrassen, pittoreske straten en huizen wel iets te bieden hebben. Om de Dorpstraat wat levendiger te maken nu dus een nieuwe winkel maar ook leuke dingetjes om te kopen. Weer wat meer leven in de brouwerij!".

VOL-bestuurslid Aagje Nel/ Adr. Geboren en getogen in Linschoten. Na 10 jaar elders alweer 39 jaar terug in Linschoten. "Mijn voorouders woonden en werkten ook in dit dorp. Ik vind het heel leuk om op mijn beurt ook mijn steentje aan Linschoten bij te dragen. Ons doel is een laagdrempelige winkel die door zowel Linschoters al passanten wordt bezocht. Niet alleen in de etalage maar ook binnen worden om de zes weken bescheiden exposities ingericht."

VOL-bestuurslid Janneke Hilgeman Jdr afkomstig uit een klompenmakersfamilie. Haar voorouders woonden zelfs enige jaren in het toen nieuw gebouwde pand aan de Dorpstraat. "We hopen van harte het dorp aantrekkelijker te maken. De Ballensnoeperij is een bijzondere uitdaging. Samen met enthousiaste vrijwilligers die net zoals wij ook nog moeten wennen, doen we ons uiterste best om er een succes te maken. Zijn er vragen of adviezen laat ons dat graag weten."

deballensnoeperij@oud-linschoten.nl

Het VOL-lokaal in scholencomplex De Brede Vaart gewoon blijft functioneren zoals dat voor de coronapandemie het geval was. Na de zomervakantie hopen we het VOL-lokaal met archief zoals vanouds op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur te openen voor publiek.

www.oud-linschoten.nl


8 juli t/m 8 augustus: Herman de Man maand


Beeld van de Dorpstraat in Linschoten uit de film "Het Wassende Water".
De film is opgenomen in 1985 en op t.v. uitgezonden als 8-delige serie.
Foto: Jan de Kruif, 1985.
 
Zie ook de rubriek Activiteiten en nieuws voor meer informatie over Herman de Man en de Herman de Man maand.


Welkom op onze site en fijn dat u “De Ballensnoeperij” heeft gevonden.


De naam van de winkel: De Ballensnoeperij.
Deze naamgeving is gelinkt aan de zoete “ballen” die vroeger in Linschoten bij een kopje koffie/thee gebruikt werden in plaats van (dure) suiker om de drank te zoeten.
De bal werd in de mond genomen en gehouden totdat het kopje koffie/thee op was. De resterende “bal” werd uit de mond genomen en bewaard voor het volgende kopje dat men tot zich nam.
Het is dus een duidelijke link naar een uit zuinigheid geboren Linschotens gebruik in vroeger tijden.

Vergelijkbare ballen zijn in de winkel nog steeds te koop à € 3,50 per 200 gram.


Openingstijden winkel:
donderdagochtend: 10.00 uur tot 13.00uur
donderdagmiddag: gesloten (voorlopig)
vrijdag: 10.00 uur tot 16.00 uur.
zaterdag: 10.00 uur tot 16.00 uur.

E-mailadres van De Ballensnoeperij: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl


Waar kunt u voor terecht bij De Ballensnoeperij?
– Historische en toeristische informatie over Linschoten en omgeving.
– Activiteiten in Linschoten :
* rondleiding door de kern van Linschoten o.l.v. een gids ( kosten: voor een groep €2,00 p.p.
met als vaste instapprijs €15,00. Waneer de groep groter is dan 10 personen wordt er een extra
gids ingezet) . U kunt een rondleiding reserveren via De Ballensnoeperij winkel of e-mail. Of u
kunt direct contact opnemen met de secretaris Pim van 't Woud : info@oud-linschoten.nl .

* zelfstandig rondwandelen m.b.v. een brochure à €2,50 per stuk verkrijgbaar in de winkel.
Er zijn 2 wandelroutes verkrijgbaar: 1,5 km door de kern van Linschoten.
5,3 km in/door het buitengebied van Linschoten.

* Boottocht met de Avontuur.
Deze kan voor een speciale gelegenheid gereserveerd worden via De Ballensnoeperij of direct met de secretaris Pim van 't Woud: info@oud-linschoten.nl
Voorlopig zijn er nog geen vaste dagen dat er gevaren wordt.
Zo gauw we hiermee van start kunnen gaan, vindt u de informatie hierover op deze site.
De boot is ook rolstoeltoegankelijk d.m.v. een lift.
In de toekomst hopen we onze activiteiten nog verder uit te breiden. U vindt de informatie dan ook op deze site.

– Betalingen:
In de winkel kunt u casch betalen of een pinbetaling doen.
Bij een pinbetaling ontvangt u desgewenst een betalingsbewijs per e-mail.
– In onze etalage vindt u steeds wisselende thema’s.
Wij bieden verenigingen ook de gelegenheid om bij bijzondere gelegenheden te etaleren in onze etalage. Dit is gratis, maar moet wel tijdig aangevraagd worden. (een gift is altijd welkom t.g.v. de vereniging of de Ballensnoeperij en waarderen wij zeer).
– Exposities:
In de winkel zullen regelmatig objecten van de Vereniging Oud Linschoten ge-exposeerd worden.
Ook bieden wij kunstenaars de gelegenheid om te exposeren. Deze exposities moeten dan wel
gerelateerd zijn aan de thema’s. Bij verkoop van de kunstobjecten wordt 20% provisie gerekend
t.g.v. de vereniging.
– Te koop:
In de winkel verkopen we verkregen spulletjes (curiosa, boeken) waarvan de opbrengst ook ten
goede komt aan de vereniging.
– Leestafel:
In de winkel staat ook een tafel waar u even rustig een boek over Linschoten of omgeving kunt
inkijken.
– Lid worden van de vereniging:
In de winkel zijn inschrijfformulieren verkrijgbaar. Onze medewerkers helpen u graag.
– U wilt de Vereniging een object schenken:
Onze medewerkers helpen u graag en in de winkel zijn de hiervoor bestemde formulieren aanwezig.

Wilt u graag zich ook graag verdienstelijk maken voor de vereniging en bijvoorbeeld gastheer of gastvrouw in onze winkel zijn, meldt u zich dan aan via deze site of breng even een bezoekje aan
de winkel. Het winkelteam informeert u graag hierover.

Heeft u op deze site nog informatie gemist of heeft u nog tips voor ons?
Meldt het ons!
Zo kunnen we ons dorp voor u an anderen nóg leuker maken.

Bedankt voor uw bezoek aan onze website!

Het winkelteam.


Zolang de coronamaatregelen gelden hanteren wij het volgende:

* Niet meer dan 4 bezoekers tegelijk in de winkel. U kunt hiervoor buiten een beschikbare bloem
uit de kolenkit nemen om naar binnen te gaan.
Zijn de bloemen op, dan kunt even op het bankje plaatsnemen om te wachten totdat er weer een bloem beschikbaar is.
* in de winkel draagt u een mondkapje.
* reinigt u uw handen met de desinfecterende gel.
* u houdt afstand (1,5 meter).

Dank u wel voor uw medewerking en begrip!Nieuwe winkel 

Bron: De IJsselbode 15 Juni 2021

Wachten duurde lang voordat vanwege coronabeperkingen eindelijk gasten mochten worden toegelaten in een nieuwe winkel aan de Dorpstraat. Vanaf aanstaande vrijdagmiddag 18 juni is de deur op nummer 45 geopend voor publiek. Naast een informatiepunt voor plaatselijke historie, expositieruimte en curiosa wordt er door Vereniging Oud-Linschoten (VOL) op dit punt in het oude dorpshart tevens een Toeristisch Informatie Punt (TIP) ondergebracht

De opening van de winkel met een ruime etalage op een zichtlocatie kon worden gerealiseerd door de medewerking van de eigenaar en enthousiaste vrijwilligers. Het open zijn van deze bijzondere winkel is afhankelijk van het aantal vrijwillige medewerkers. Dat is, als het volontairsbestand dat toelaat, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Het zal voor zowel de medewerkers, de dorpsbevolking en passanten best even wennen zijn in een nieuwe omgeving, maar de wil om er iets moois van de maken is groot.

Naast de winkel blijft het VOL-lokaal, alweer zes jaar te vinden op de eerste verdieping van scholencomplex De Brede Vaart, gewoon in gebruik. Na de zomervakantie hoopt de VOL in het lokaal de wekelijkse inloopochtenden op woensdag weer als van ouds op te pakken. Zie info@oud-linschoten.nl .