Logo Piozum
Deze site is ontwikkeld door Piozum.

Activiteiten en nieuws

14-06-2022 - Onopvallend in Woerden
Onopvallend in Woerden?
IJsselbode 2020-06-14;
Toen een eeuw geleden toen de Avontuur op de scheepswerf werd afgeleverd was de grote boot een bezienswaardigheid. Sinds enkele jaren vaart de gemotoriseerde kleivlet met bescheiden roefje geen klei meer, maar wel passagiers voor de Vereniging Oud-Linschoten. Tussen de talloze historische binnenvaartschepen die tijdens de Woerdense havendagen aan de kade lagen leek de Linschotense kleivlet slechts een 'notendop'. Toch werd op de sobere boot, door bemanning en reizigers niet minder genoten van de vaartocht en het Singelvaartconcert.; Tijdens de vaartocht naar Woerden stond 'herbergier' Van Stavel al op de stoep bij de herberg De Oliebol met een stenen kruik en glaasjes, in afwachting van de 'kleivetters'. Proviand en kroezen voor het uitje naar Woerden waren precies zoals een eeuw geleden, meegenomen aan boord. Talloze binnenvaart, opduwertjis en sleepboten hadden een aanlegplaats gevonden op de Singel. Het oudste schip was de Bereklauw uit 1891.
Maar liefst 110 schepen van "Varend Erfgoed Nederland' hadden de moeite genomen om naar Woerden te komen. Hoewel de kleivlet niet echt indruk maakte tussen de antieke tjalken, klippers en motorschepen werd de schuit met passagiers, gestoken in opvallende historische streekdracht hartelijk onthaald en was het helemaal geen probleem om in de jachthaven een geschikte aanleg plaats te vinden.

 

09-10-2021 - Lezing Annemarie Fokker over W.G. van de Huls.
   
Op zaterdag 9 oktober werd in De Brede Vaart een interessante presentatie gegeven door Annemarie Fokker over
auteur W.G. van de Hulst.
Bij binnenkomst was er een coronacheck.

07-07-2021 - Herman de Man maand - tekst Zenderstreeknieuws 7 juli 2021
LINSCHOTEN - Herman de Man maand
Vanaf 8 juli tot en met 8 augustus wordt in de Lopiker- en Krimpenerwaard, het gebied waar auteur van voornamelijk literaire streekromans Herman de Man zijn jeugd doorbracht, de 'Herman de Man Maand' georganiseerd. Omdat De Man ook schreef over Linschoten, verzorgt Vereniging Oud-Linschoten een maand lang activiteiten rond de plekken waarover hij zo beeldend schreef.

Herman de Man (1898) werd geboren in Woerden als Salomon Herman Hamburger en bracht zijn jeugd door in Polsbroekerdam, Benschop en Oudewater. Zijn Herman Salomon was manufacturier die met 'pak' van deur tot deur menufacturen en textiel ventte. Bij de klant aan de keukentafel werd de handel door hem uitgestald. Tijdens de verkoop, die best even in beslag nam, werd het nieuws uit de omgeving met de kookpan gedeeld, want hij had een uitgebreide klantenkring. Als tiener moet Salomon mee om zijn vader te helpen, met de achterliggende gedachte dat zijn zoon het vak zijn leren. Zo maakt zijn zoon kennis met het rauwe boerenleven. Het blijkt de basis voor zijn latere vertellingen. De jongen moet een fotografisch geheugen hebben gehad. Al in deze periode vertrouwt hij zijn gedachten en gevoelens aan het papier toe, meestal in dichtvorm. Later wordt hij journalist en schrijft onder de pseudoniem Herman de Man. In 1922 verschijnt zijn eerste roman Aardebanden.
 

Filmopname voor de t.v. serie "Het Wassende Water" in 1985 (foto: Jan de Kruif).
De boeken van Herman de Man spelen zich voornamelijk af in de streek waarin hij opgroeide. Het bekendste werk is Het Wassende Water (1925) dat zich afspeelt in de Lopikerwaard. Het boek werd in 1986 verfilmd in een achtdelige televisieserie. In Linschoten waren de hofstede 'Kopervik', De Haardijk en de Dorpstraat belangrijke locaties waar filmopnames werden gemaakt.
 
10-04-2021 - Een tijdlijn van Linschoten - IJsselbode 13-april 2021
LINSCHOTEN - Door coronabeperkingen kunnen de gebruikelijke thema-ochtenden op de tweede zaterdag van de maand door de plaatselijke historische vereniging niet worden georganiseerd. Er werd een alternatief gevonden voor geïnteresseerden van de plaatselijke historie met gebruik van een livestream verbinding. De opnamen voor de presentatie werden gemaakt in het VOL-lokaal op de eerste verdieping in de Brede Vaart.Een tijdlijn van Linschoten
Een tijdlijn van Linschoten door de ogen van een student.
In april was senior facilitair specialist risicobeheersing bij Waternet en basisschoolleraar in opleiding Merlijn Verhoeff te gast bij  de plaatselijke historische vereniging.

De al eerder opgenomen beelden voor deze presentatie werden gemaakt in het VOL-lokaal op de eerste verdieping in scholencomplex "De Brede Vaart".

Te zien vanaf zaterdag 10 april 2021, 10:30


Start hier de on-line presentatie.

14-03-2021 - Geert-Jan en Janny Verweij, een bijzonder stel. Tekst: Zenderstreeknieuws 17 maart
Over de historie van slagerij Verweij in Linschoten vertelt Teun Hoogendoorn Czn. tijdens zijn on-line presentatie.

LINSCHOTEN - Door coronabeperkingen kunnen de gebruikelijke thema-ochtenden op de tweede zaterdag van de maand door de plaatselijke historische vereniging niet worden georganiseerd. Er werd een alternatief gevonden voor geïnteresseerden van de plaatselijke historie met gebruik van een livestream verbinding. De opnamen voor de presentatie werden gemaakt in het VOL-lokaal op de eerste verdieping in de Brede Vaart. Ze werden bijgewoond door het inmiddels al vele jaren gepensioneerde slagersechtpaar Verweij. Tijdens de presentatie worden tevens bijzondere foto's getoond.

Spreker Teun Hoogendoorn is zelf slager van beroep en is afkomstig uit een oud Linschotens koopmansgeslacht. Hij heeft veel respect voor hetgeen de dorpsslagerij van Verweij zelfs landelijk heeft gepresteerd. Voor Hoogendoorn meer dan voldoende reden om er een interessante lezing van te maken.

Start hier de on-line presentatie.


03-03-2021 - Bron: Zenderstreeknieuws - Woensdag 3 maart - Materiaal gezocht

Materiaal gezocht voor speciale Oranje Etalage

Onder meer zoekt de VOL oude zwartwit foto's die in de jaren '30 door een straatfotograaf in Linschoten zijn gemaakt tijdens Oranjefeesten, net als tijdens dorps-feesten op 'Breedijk's land'.

Foto: Picasa

LINSCHOTEN - De winkel van Vereniging Oud-Linschoten op Dorpstraat 45 staat als gevolg van de coronamaatregelen nog steeds leeg, maar de etalage is wel in gebruik. Voor de inrichting van de volgende etalage is gekozen voor het thema Oranjefeesten. Om dat te realiseren is de VOL-winkelcommissie op zoek naar materiaal. Onder meer is de VOL op zoek naar oude zwartwit foto's die in de jaren '30 door een straatfotograaf in Linschoten zijn gemaakt tijdens de Oranjefeesten. Deze werden na de feesten tentoongesteld in de etalage van de toenmalige rookwarenwinkel van Hendrikse aan Dorpstraat 38.

De winkelcommissie vraagt tevens te leen historisch rookgerei, ooit tijdens Oranjefeesten gewonnen prijzen of door Oranjevereniging Oranje Nassau uitgegeven zangflyers, oranje sjerpen en strikjes. Ook uw herinneringen aan dorpsfeesten zijn welkom.

Info: tel. 0348- 415890 of 06-49798362.13-02-2021 - Schippers en schepen in de regio


Bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) verzorgt Gerrit van Oudenallen vanaf zaterdag 13 februari (start om 10:30 uur) de online presentatie over schippers en schepen in de regio.

Online presentatie10-02-2021 - Zenderstreeknieuws — Schippers en schepen in de regio
LINSCHOTEN - Gerrit van Oudenallen heeft een grote interesse in schippers en in schepen. Niet verwonderlijk, want zijn groot- en overgrootvader waren binnenvaartschippers. Dankzij een doos bewaarde foto's die vroeger thuis met regelmaat werd uitgespit kwamen ook de verhalen. Gerrit hing aan zijn vaders lippen. Achteraf heeft dit zondagsritueel bij hem een historische interesse aangewakkerd.

Gerrit is werkzaam als Gilde-gids en vrijwilliger bij het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard. Ook ging hij op zoek naar verhalen over Woerdense schippers en schepen. Maar de schippersfamilies bleken vertakkingen te hebben naar omliggende dorpen. Zijn bevindingen vertrouwde Van Oudenallen toe aan het archief.

Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Tot na WO2 werd vracht door beurt- en bodescheepvaart aangevoerd. Na de bevrijding in 1945 verloor de scheepvaart in Linschoten terrein door de opkomst van de vrachtwagen. Nakomelingen uit schippersfamilies, het jaagpad langs De Vaart en de scheepsjagerssleuven in de muur van Dorpstraat 4 zijn nu nog de stille getuigen.
09-01-2021 - Nieuwjaarstoespraak

Nieuwjaarstoespraak

door Boukje Zaadstra, voorzitter van de Vereniging Oud Linschoten.Hierin wordt teruggekeken op de activiteiten van de VOL in 2020, krijgt u een voorproefje van het programma voor 2021 en tonen wij u een selectie van de aanwinsten die wij in 2020 hebben ontvangen.

De nieuwjaarstoespraak.

 

12-12-2020 - Sprokkelingen IV

Sprokkelingen IV

Voor onze december presentatie hebben wij Jan Vinkenburg, voormalig wethouder van Montfoort, uitgenodigd. Hij wil via deze presentatie een vervolg geven aan de bekende serie boeken over Linschoten “Sprokkelingen IV”. Wat is er in de periode dat hij wethouder was in Linschoten op bestuurlijk gebied gebeurd. Wat speelde er op de achtergrond. Wat is er allemaal bereikt, ondanks soms tegenstrijdige belangen tussen burgers en gemeentebestuur.

Wie de lezing alsnog wil 'bijwonen' kan dat nog via YouTube.

12-11-2020 - Monumentale winkel voor VOL
Een bijna compleet VOL-bestuur. blij verrast met de kans om midden tussen plaatselijke monumenten een aanspreekpunt en expositieruimte te kunnen inrichten. (Foto: Vereniging Oud-Linschoten)

Monumentale winkel voor de Vereniging Oud-Linschoten

LINSCHOTEN - Nog dit jaar hoopt Vereniging Oud-Linschoten (VOL) het winkelpand aan de Dorpstraat 45 in gebruik te kunnen nemen als expositieruimte. Dit monumentale pand verwierf vanaf circa 1888 tot 1963 bekendheid als bakkerij en van 1985 tot 2019 als slijterij. Het winkelpand staat al geruime tijd leeg.

In overleg met de eigenaar kan de Linschotense geschiedkundige vereniging tijdelijk gebruik maken van de locatie middenin de het historische dorpskern. Doel is vooral om plaatselijk erfgoed wat vaker toegankelijk te maken voor publiek. Midden tussen talloze plaatselijke monumenten, is dit een uitgesproken locatie voor een VOL-aanspreekpunt en expositieruimte maar ook als startpunt voor een dorpswandeling met gids. Als het aan de VOL ligt wordt het een pluspunt voor Linschoten. Voordat de winkel kan worden ingericht moeten er eerst wat aanpassingen verricht worden. De huidige VOL-locatie in De Brede Vaart blijft als werkplek en archief in gebruik.
 

27-10-2020 - VOL zichtbaar aanwezig - IJsselbode 2020-10-27

Vereniging Oud-Linschoten zichtbaar aanwezig

Een zichtlocatle op de begane grond ergens in Linschoten is al vele }aren de innige wens van Vereniging Oud-Linschoten (VOL). De plaatselijke geschiedkundige vereniging is sinds 2015 helaas onopvallend voor de buitenwereld, ondergebracht in een schoollokaal op de eerste verdieping in de Brede Vaart. Voordat de fysiotherapie-ruimte in de Brede Vaart werd gebruikt door de Buiten Schoolse Opvang (BSO) werd de 'etalage' daarvan door de VOL ingericht met plaatselijk historisch materiaal.

Sinds de afgelopen week heeft de VOL tijdelijk de beschikking over zes ramen in het dorpshuis. Ieder raam heeft een eigen thema:
  • Linschotens allereerste gemeenteschool (de school naast de St. Janskerk),
  • de VOL,
  • Sinterklaas,
  • het Boeren Leven,
  • Dorpshuis “Onder één kap” en
  • Sporthal en de geschiedenis van “Houthandel de Goederen".
In deze donkere dagen ziet het er nu gezellig uit.


10-10-2020 - Jos van Riet
Bekijk de livestream!

De Woerdense Koeienmart en Kaasmarkt
Zaterdag 10 oktober hield Jos van Riet zijn lezing over de historie van de kaas uit Woerden.
Omdat we, in verband met de Covid-19 beperkingen maar een beperkt aantal toehoorders konden huisvesten, hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van livestream via YouTube.


Deze livestream kwam tot stand dankzij de medewerking van Steven Geerts van PhoxIT en Rob Grootveld


10-10-2020 - Kaaslezing (ZSN 2020-10-14)
Tijdens deze themaochtend met oudkaashandelaar Jos van Riet vervulden camera en geluid een belangrijke rol.
Terug te zien op YouTube.
(Foto: Janneke Severs-Hilgeman)


Kaaslezing Vereniging Oud-Linschoten thuis te volgen

LINSCHOTEN - Zaterdag 10 oktober 2020 was oud-kaashandelaar Jos van Riet te gast bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) voor een lezing over kaas en de Woerdense 'koeiemart'. Vanwege het door corona beperkte aantal toehoorders werd tijdens deze themaochtend gebruik gemaakt van livestream. VOL biedt daarmee de mogelijkheid om de lezing gewoon thuis te kunnen volgen.

De wortels van Jos van Riet, een Woerdense gepensioneerde kaasmaker en -handelaar, liggen in Linschoten. Zijn voorouders komen uit een geslacht van veehouders. Al twee maal werd hij uitgeroepen tot kaaskoning van Woerden. De zoon van een bekende kaashandelaar vult bijna elke dag van de week met de promotie van kaas, maar ook van zijn woonplaats. "Woerden had lange tijd de grootste kaasmarkt in Nederland." Hij vertelt enthousiast over de handel en kaaspakhuizen in de regio, en daarmee is de toon over de kaasmakerij in de omgeving gezet. Maar ook een Kaaskoning is niet alwetend. De opmerking dat in Linschoten, als een van de weinige dorpen rondom Woerden nooit een kaaspakhuis stond leverde een berisping op.

Wie de lezing alsnog wil 'bijwonen' kan dat nog via YouTube.


08-10-2020 - Rabo Bank Clubsupport actie
“Doe mee met de Rabo Bank Clubsupport Actie en help ons, de Vereniging Oud-Linschoten (VOL), aan een studio uitrusting om onze collectie te fotograferen.

Dit jaar doet de VOL weer mee met de Rabo Clubsupport. Bent u lid van de Rabo bank? Vanaf 5 t/m 25 oktober 2020 kunt u 2 van de 5 stemmen op onze Vereniging VOL uitbrengen. Als wij genoeg stemmen krijgen willen wij voor het geld, dat de Rabobank dankzij deze actie en uw stemmen aan onze vereniging overmaakt, een studio uitrusting aanschaffen.

Waarom?
De VOL is nu druk bezig met het vastleggen van de gegevens van de objecten uit onze collectie: vervolgens willen wij ook graag de afbeeldingen van de objecten opnemen zodat deze digitaal te bekijken zijn voor nu en in de toekomst.
Helaas ontbreekt het ons aan een opstelling om goede foto’s te maken, dwz zonder schaduwen, reflecties, etc. Dit kan worden opgelost met behulp van een tafel in combinatie met een lichttent, waarbij het object met diffuus licht wordt verlicht. Dit licht komt van 2 studioflitsers, welke niet alleen een hoge lichtopbrengst hebben, maar ook voorzien zijn van een instellicht, waardoor de schaduwwerking vooraf kan worden gezien. Mbv camera control software, kan de camera worden aangesloten op een PC en kan het resultaat direct worden beoordeeld en bekeken.

Wij hopen dat u dit VOL doel wilt ondersteunen en danken u bij voorbaat hartelijk.”

 
05-10-2020 - Een echte A.P. Huijzer sr.

Wintergezicht gerestaureerd weer thuisWethouder Herman van Wiggen en een afvaardiging van VOL bij de bijeenkomst in De Brede vaart.
(Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
 


Het door A.P. Huijzer sr. geschilderde 'Gezicht op Linschoten in de winter van 1934'  wordt door de inwoners van Linschoten gekoesterd.
Het schilderij is van grote, vooral historisch-culturele, waarde voor het dorp. Dit onlangs gerestaureerde wintergezicht werd de afgelopen week in bruikleen overgedragen aan de Vereniging Oud-Linschoten.

Linschoten - In 1974 werd het ingelijste schilderij op spaanplaat door de kunstenaar geschonken aan het dorpshuis onder voorwaarde dat het in het dorp zichtbaar zou blijven. Het winterlandschap, gezien vanaf het watergemaal, werd eigendom van de stichting 'Onder een kap' en kreeg een plaats in het nieuwe dorpshuis. Nadat de stichting in 1988 te ruste werd gelegd na het opheffen van de gemeente Linschoten, ging het beheer van het dorpshuis inclusief het schilderij van Piet Huijzer over naar de gemeente Montfoort. Om het kunstwerk verantwoord te behouden voor de toekomst gaf de gemeente Montfoort begin dit jaar opdracht tot restauratie. Het bleek geen overbodige luxe. Er was schade ontstaan door de talloze verplaatsingen en reiniging met water. Schilderij en lijst zijn nu weer als nieuw.
De waterkant van de Linschoten is een geliefde locatie voor kunstschilders. Huisschilder en behanger Huijzer schilderde niet alleen de omgeving aan het water. De plaatselijke 'Rembrandt' werd met kwast en ezel regelmatig gesignaleerd op andere locaties in het dorp. Hij schilderde juist op plekken die voor idyllische dorpsgezichten niet echt in aanmerking kwamen en talloze boerdenrijen of huizen van buren of dorpsinwoners. Veel werk gaf hij weg, waardoor er nog steeds gesigneerde A.P. Huijzer sr. / APH worden gevonden.

Bezichtiging
Op verzoek van de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) mocht het schilderij zaterdag 12 september worden geëxposeerd tijdens Open Monumentendag in 'Bij de tol'. Daar werden ook andere uitgeleende of geschonken Huijzers getoond. Verleden week werd het wintergezicht door wethouder Herman van Wiggen voor een termijn van een jaar in bruikleen overgedragen aan de VOL. Behalve een afvaardiging van het VOL-bestuur was daarbij aanwezig Hennie van den Burg van Boeijen, adviseur kunst, cultuur en cultuurhistorie Gemeente Montfoort. Het schilderij krijgt tot 20 mei 2021 een plaats bij Vereniging Oud-Linschoten in het verenigingslokaal op de eerste etage in de Brede Vaart aan de Laan van Rapijnen 36a, alwaar een lift aanwezig.
Vanwege coronabepalingen is er gelegenheid tot bezichtiging voor twee gasten per keer op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00uur; uitsluitend op afspraak via tel. 06-497983626

Nadat kolenkachels werden verwisseld voor aardgas heeft Huijzer ook talloze kolenkitten en boomschijfjes beschilderd met dorpsgezichten. Niet altijd werd gesigneerd. Op zolders worden nog steeds 'Huijzers' gevonden. De VOL voegt ze graag toe aan haar Linschotencollectie.
 

16-09-2020 - Gezellige Open Monumentendag - ZSN_2020-09-16
 Montfoort
- In Montfoort hadden de kerken op zaterdag hun deuren geopend, net als molen De Valk. Speciaal voor kinderen was er een workshop "Als je van trommelen 'Hout' doe dan mee". Zo'n 12 kinderen marcheerden van museum De Knoperij naar het Pastoor Spaanplein waar zij zelf een trommeltje in elkaar leerden zetten. Bij de scouting lagen oude fotoalbums ter inzage waar menig Montfoorter zichzelf in kon herkennen.

Linschoten - Ook in Linschoten was het leuk en leerzaam. Bij de Rechtkamer van Het Wapen van Linschoten vond een openbare rechtszaak plaats rond een geschil om 25 schapen. Ook was er een stadswandeling en een rondvaart.
 


15-09-2020 - Corona-proef OMD in Montfoort en Linschoten (IJsselbode)

 Ascelien en Lily Lenoble zijn bevriend en doen al
een poosje als vrijwilliger mee aan Folklore.

"Dit was een schilder die was heel 'zunig'.  Hij deed het op een plank."

Geen torenbeklimmingen, wél rondleidingen en trommelplezier
Getrommel in de straten van Montfoort, een optocht van kinderen in de straten... Het was geen lawaaiprotest, maar Open Monumentendag.
De workshop 'Als je van trommelen hout' - en dat deden deze kinderen - trok de aandacht. Onderwijl vond er in de Knoperij een nieuwe expositie plaats, en wel in kader van leermonumenten. Scouting Montfoort had hier foto's neergelegd vanaf 1960.

Twee mensen tegelijk mochten hier naar binnen. Overal waren corona-maatregelen van kracht. Zo waren er geen torenbeklimmingen en waren er in Linschoten slechts 15 van de 150 vrijwilligers op de been. De tegenstelling met het voorgaande jaar, toen er ook rondritjes gemaakt konden worden en er een grote markt gehouden werd, kon niet groter zijn.

"Eigenlijk had ik niet verwacht dat er nog mensen verkleed rond zouden lopen". aldus een blij verraste bezoeker tegen twee dames in klederdracht. Zij verkochten Linschotense ballen en hadden een kar bij zich, niet alleen voor hun koopwaar. maar ook om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen.
In Montfoort werd de anderhalve meter in de rooms-katholieke kerk gewaarborgd doordat de stoelen netjes op anderhalve meter uit elkaar waren gezet. Het concert dat werd uitgevoerd door het barok-ensemble Camerata Capelle kon op wel belangstelling rekenen. Het werd afgewisseld met verhalen over de lokale geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie en het Rampjaar 1672, verteld door theatermaker Michiel van de Burgt, beter bekend als Wouter van de Waterlinie. Klokslag 11.00 uur opende hij met een welkomstwoord: "lk vindt het bijzonder om hier aanwezig te zijn als trompetter van de hartstochtelijke protestantse Prins Willem de Derde", zei hij. "Ik was hier toen de Oude Hollandse Waterlinie werd hersteld. Onze republiek werd aangevallen door Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen. Wij werden bedreigd door Lodewijk de XIV. We hadden onze grenzen niet op orde. Hij kwam over de linie bij de IJssel.
De schansen werden overvallen... Van Meelrecht tot Gorinchem zetten wij de weilanden blank met een laagje water. Net voldoende water om niet te kunnen varen, maar net genoeg om het onbegaanbaar te maken met paard en wagen", aldus Wouter van de Waterlinie.
Na de Inleiding kondigde hij de muziek aan, en wisselden muziek en verhalen elkaar af. "Hij kan het wel goed vertellen", vond een bezoekster.

Rondleidingen Linschoten
Ook gids Hans Bakker, die de mensen rondleidde in Linschoten, had de deelnemers aan zen lippen hangen.
De gids van Vereniging Oud [inschoten (VOL) geeft niet alleen rondleidingen op Open Monumentendag. 'Ik doe dit al een jaar of acht. Ook tijdens familie-feesten." Aan de rondleiding namen ook Linschotenaren deel.
"Ik woon hier al 86 jaar", aldus voormalige slager Verweij. "Waarom Ik meeloop? Misschien om nog wat te leren...", lachte hij. "Ik zal de gids niet onderbreken hoor, want ik kan ook flink wat verhalen vertellen." Toch kon hij het niet laten, want 'Bij de Tol' vertelde de gids hoe hier goedkoop vlees werd verkocht van verdronken koelen in het noodslachthuis tot 1980. Dat vond Verweij destijds niet zo leuk, liet hij weten, want het was wel concurrentie. "Sorry dat ik onderbreek"
“Dat geeft niet. Wij vinden het leuk om te horen", aldus de deelnemers en de gids. Gerrit Kamphof, ook een Linschotenaar, liep ook mee. "Toch leuk om wat op te steken over Linschoten."
Net als in Montfoort - waar de Sint-Jans kerk, de rooms-katholleke kerk, het Oude Stadhuis en molen De Valk - open waren voor bezichtiging, waren ook in Linschoten historische panden opengesteld. De snoepwinkel, maar ook de kapper konden op veel bekijks rekenen. Hoewel, ook hier maar één of twee personen per keer de panden konden betreden. Kapper Martyn Duyveman stelde kappersattributen ten toon, die hij en zijn vader voor hem, hadden verzameld. “Ik heb ze altijd in de zaak liggen. Nu liggen ze hier uitgestald.” Ondertussen gaan zijn kapperswerkzaamheden gewoon door. “Straks heb ik weer afspraken. Daarom heb ik dit gedeelte afgezet met lint.”


25 schapen
Ondanks corona viel ook in Linschoten nog genoeg te bezichtigen. te ervaren en te doen. De openbare rechtszaak betreffende het geschil om 25 schapen kon op een tiental toeschouwers rekenen, die netjes verspreid toekeken hoe het geschil - op rijm - werd beslecht. Ascelien en Lily le Noble zijn bevriend en doen al een poosje als vrijwilliger mee aan Folklore Linschoten. "Ascelien is er twee jaar geleden bij gekomen. Voor mij is dit het vierde jaar...". vertelde Lily. "Mooi dat de geschiedenis tot leven komt. We hebben zo'n oud, mooi dorp. Het is belangrijk dat je de geschiedenis in ere houdt." Ze hoopt dat het volgend jaar weer normaal is. "Zodra in de zomer de Open Monumentendag er weer aan komt, kragen we wel de kriebels. Twee jaar geleden heb ik eieren verkocht. Kleding lenen ze van de Vereniging Oud Linschoten (VOL).
"Ik heb wel mijn eigen kousen, klompen en omslagdoek." Van voorbijgangers kregen ze positieve reacties.

09-09-2020 - Open Monumentendag 2020

Historisch Linschoten is er klaar voorAl sinds de oprichting van Vereniging Oud-Linschoten in 2013 probeert het dorp op Open Monumentendag een interessant programma samen te stellen voor belangstellenden uit heel Nederland. Zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur is historisch Linschoten er weer klaar voor.

LINSCHOTEN - Ineke en Jan Polvliet, overbuurman Martyn Duyeman en Jur en Jeannette Huizenga houden van de plek in het dorp waar zij wonen. Ze hebben al heel wat archieven en websites uitgeplozen om meer te weten te komen over het monument dat hen onderdak biedt. Ze verzamelen foto's en gebruiksvoorwerpen die van oudsher bij het pand horen. Voor keramiste Jeannette Huizenga Luteijn, aan de Dorpstraat 57 is de regelmatige vondst van Goudse pijpen in de bodem aanleiding om Goudse pijpen te exposeren en te maken. Op de plek waar aanvankelijk een boerderij stond, later aangepast tot wagenmakerij en postkantoor, bevind zich sinds 1986 haar keramisch atelier. Op verzoek van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) wordt de nog steeds groeiende collectie op Dorpstraat 28, 37-39 en 57-59 tijdens Open Monumentendag in hun huis of etalage tentoongesteld.
  
Dagprogramma
Historische dorpswandeling vanaf het plein bij het Wapen van Linschoten & Snelrewaard. Om 10.30. 12.30 en 14.30 uur.
In de Rechtszaal in het 'Wapen' werd eeuwen recht gesproken. Om 11.45, 13.45 en 15.45 uur dient daar 'Het geschil om 25 schapen'.
In de voormalige doleantte-kerk aan de Nieuw Zandweg 12 wordt het onlangs gerestaureerde 'Gezicht op Linschoten in de winter in 1934' van A.P. Huijzer geëxposeerd. Het schilderij toont een wintertafereel gezien vanaf watergemaal Cattenbroek.
Korte rondvaart op de Avontuur: een kleivlet die tot en met de bevrijding in 1945 klei voer naar steen- en pannenfabrieken in Woerden, Heeswijk en Willeskop. Passagiers. vanwege corona minder dan normaal, kunnen met fiets worden afgezet bij landgoed Linschoten. De vertrektijden staan bij het koffiehuis.
   OPEN ERFROUTE
Een tiental bewoners van de huizen en boerderijen langs het 'rondje bos' bij Landgoed Linschoten organiseert het hele monumentenweekend, zowel zaterdag 12 september als zondag 13 september voor fietsers en wandelaars een open erfroute.
Op de deelnemende erven is tussen 11.00 en 17.00 uur een gevarieerd assortiment te zien aan tuinspullen, brocante, curiosa, antiek, kitch en planten. Er zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar en ook is er muziek. De theetuin is open.

29-08-2020 - Nieuwe VOL vitrinekast in entree Huis van Montfoort - Verwijzingsbord VOL
In goede afstemming met de Gemeente Montfoort en de SOM kan de VOL nu beschikken over een prachtige vitrine in de entree in het “Huis van Montfoort" om ook de geschiedenis van Linschoten voor de gehele gemeente zichtbaar te maken.
De VOL stelt het zeer op prijs dat de Gemeente Montfoort het verwijzingsbord in de Laan van Rapijnen heeft willen uitbreiden met een verwijzing naar onze vereniging VOL. Zo kan ieder ons vanaf nu beter vinden in de “Brede Vaart”.

22-08-2020 - AD 22 augustus 2020 pag 11

AAN DE WANDEL

Wandelen is door de coronacrisis ongekend populair geworden. In het Groene Hart liggen de wandelparadijzen doorgaans om de hoek. Kirsten Bliekendaal en Tineke Hoekstra beschrijven in de serie Aan de wandel acht routes met een verhaal.
Lengte: 12,5 km.
Startpunt: parkeerplaats van TOP Linschoten bij het Landgoed Linschoten,
Noord Linschoterdijk 21,
3461 ET Linschoten.

Routebeschrijving: de route is te volgen via de knooppunten 13-92-93-76-56-81-79 (keerpunt)-81-84-29-87-13.

Meer informatie:
Iandgoedlinschoten.nl en kasteleninutrecht.eu
 

De vier kastelen van Linschoten


„De baas van Montfoort, Hendrik de Rover, had kinderen bij diverse vrouwen. Als zijn zonen of dochters huwden, gaf hij een boerderij in leen. Daar maakten zij een soort versterkte versie van, een kasteel. Vier van deze bouwwerken verschenen rondom Linschoten”, vertelt Pim van 't Woud, secretaris van vereniging Oud-Linschoten, „Huis de Nesse, Heulestein, Wulverhorst en kasteel Linschoten, of vijf als je Huis te Linschoten ook meetelt.”
Van de kastelen is op het eerste oog weinig terug te zien, tenzij je weet waar je moet kijken. „Zag je de boerderij met de naam Wulverhorst? Of de graafbrug over de Lange Linschoten? Deze brug was waarschijnlijk de toegangsbrug tot Huis de Nesse.”
Rond 1300 waren er continu gevechten tussen de graven van Holland en de bisschop van Utrecht, veel bouwwerken sneuvelden. „Van kasteel Linschoten is alleen de kapel nog over, dat is de huidige kerk op het dorpsplein. En in het Rijksmuseum hangt een schilderij (De Heren van Montfoort - anoniem, red.) dat afkomstig is uit kasteel Heulestein.”

Nieuwsgierig? Leden van Vereniging Oud-Linschoten nemen je graag mee op pad langs de bijzondere historische plekken.
Stuur hiervoor een berichtje naar: info@oud-linschoten.nl .

15-07-2020 - Binnen een jaar 2x trouwen..- ZSN 2020-07-15

Die historische bruiloft voor 'hun' dorp in september 2019 zullen Elise en Evert niet snel vergeten.
De echte, vrijdag 17 juli 2020 in Woerden, vast ook niet.
(Foto: Archief Janneke Severs Hilgeman)

LINSCHOTEN - Binnen het jaar twee keer trouwen met dezelfde partner is zeldzaam, maar het is wat in Linschoten geboren en getogen Elise le Noble en Evert Dijkslag gaan doen. Voor de eerste keer was het stel gestoken in historische trouwkleding tijdens de boerenbruiloft op Open Monumentendag in september 2019 in Linschoten. Een koets bracht hen naar het toen precies 100 jaar oude gemeentehuis. Het halve dorp was uitgelopen om dat te kunnen aanschouwen. Elke Linschoter die ooit een bruiloft aan de Raadhuisstraat heeft mogen aanschouwen denkt met weemoed terug aan die tijd. Daarom werd verleden jaar door Vereniging Oud-Linschoten het plan bedacht om nog een keer een bruiloft bij het gemeentehuis in scene te zetten. De 'tweede' bruiloft die aanstaande vrijdag zal plaatsvinden in Woerden ziet er compleet anders uit. Dan is het echt. De compensation & benefits specialist Evert had kraamverzorgende Elise al in 2017 onder de Londense Big Ben het aanzoek gedaan. Hun officiële trouwdag stond gepland voor de zomer van 2020. Die historische bruiloft voor 'hun' dorp zullen ze niet snel vergeten. Maar naar de huwelijksplechtigheid in Woerden samen met de kinderen Jesse en Senna, familie en een vanwege corona beperkt aantal gasten kijken ze vol verlangen uit.

09-07-2020 - Historische overdracht OMD - ZSN_2020-07-08

 

Montfoort/Linschoten - De historische schutsluis in Montfoort was het decor voor een 'historische' overdracht: Evert de Jong voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten, sluisde de verantwoordelijkheid voor Open Monumentendag door naar Boukje Zaadstra, voorzitter van Vereniging Oud-Linschoten en Lex van Wijk, voorzitter van Stichting Oud Montfoort.
Tijdens Open Monumentendagen worden landelijk monumenten opengesteld voor publiek. Tevens worden activiteiten georganiseerd om meer te ontdekken over de historie van stad of dorp. Een kleine 15 Jaar geleden begonnen Geert Donker, overleden in 2008, en Peter Versloot daartoe met het Comité Open Monumentendag. Inmiddels is de organisatie ruim tien jaar in handen van Stichting Open Monumentendag. Sinds de oprichting van Vereniging Oud-Linschoten in 2013 en Stichting Oud-Montfoort, in 2019, hebben deze instanties een belangrijke bijdrage geleverd aan Open Monumentendag in beide woonkernen. Het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten kwam tot de conclusie dat het verstandig is de taken aan beide historische instanties over te laten.
Monumentendag 2020 vindt, afhankelijk van coronarestricties, plaats op zaterdag 12 september.
Evert de Jong van OpenMonumentendag Montfoort/Linschoten draagt de organisatie over aan Boukje Zandstra (Vereniging Oud-Linschoten) en Lex van Wijk (Stichting OudMontfoort).

(Foto:Hans Bakker)

18-06-2020 - VOL op bezoek bij de buren.
Op uitnodiging van de Stichting Oud Montfoort (SOM) bezocht, op 18 juni 2020, een delegatie van het VOL bestuur het nieuwe onderkomen van onze “buren” in de Keizerstraat van Montfoort. De SOM heeft een bijzonder fraaie Multi functionele ruimte gecreëerd met de passende naam: “de Knoperij”.
Op deze foto feliciteert VOL voorzitter Boukje Zaadstra, de SOM voorzitter Lex van Wijk met deze goede ontwikkeling.

13-05-2020 - VOL werkt door aan WO2-expositie

VOL werkt door aan WO2-expositie

Vertel uw herinneringDoor de coronapandemie konden themaochtenden en de WO2-expositie van de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) niet doorgaan. Maar net zoals het Comité 75 Vrijheid gaat ook de historische vereniging niet voor afstel maar uitstel.

LINSCHOTEN - Opdat wij niet zullen vergeten zijn oudere generaties min of meer verplicht om de oorlogsverhalen aan toekomstige generaties te blijven vertellen. Als je door het dorp loopt is het bijna niet voor te stellen dat er van 1940-1945 ook Linschoten oorlog was. Zelfs een klein detail kan in het grote verhaal een nog ontbrekend puzzelstukje zijn. Nu er vanwege het coronavirus extra tijd aan het Vrijheidsjubileumjaar kan worden toegevoegd, maakt de VOL daar dankbaar gebruik van.


Henk Huizer kwam als 8-jarige evacué in de zomer van 1944 naar Linschoten. Ook zijn verhaal is opgetekend.

(Foto: familiearchief Huizer.


Onlangs werd het verhaal van evacué Henk Huizer opgetekend. De 8-jarige uitgemergelde Rotterdammer werd "God zij dank" in de zomer van 1944 opgevangen bij de familie I.D. Vroege. Gelukkig miste te hij daardoor de laatste hongerwinter in zijn geboortestad. Omdat inwoners van de Randstad al vanaf de zomer voornamelijk 'gekookte' tulpenbollen op het menu hadden als ontbijt, lunch en diner, wist 'Henkie' toen hij bij aankomst een boterham kreeg, niet eens meer hoe brood smaakte. Hij vond speelkameraadjes en reed op een fiets met een incompleet stuur en zonder banden, waar voor de Duitsers geen belangstelling hadden. Hij was getuige van Dolle Dinsdag en de spannende bevrijding van Linschoten. De nu 84-jarige Huizer heeft na 75 jaar nog steeds contact met de familie Vroege in Linschoten en Canada. "Als ik de naam Linschoten hoor word ik blij en heb er alleen maar mooie herinneringen aan. Ik ben de familie Vroege daarom eeuwig dankbaar. Ik denk werkelijk dat zij mijn leven hebben gered."Mochten zich op een zolder of oude kast uit de oorlog gebruikte voorwerpen, flyers en andere door vliegtuigen afgeworpen objecten bevinden of illegale blaadjes en vergeelde fotootjes, dan zouden die tentoongesteld worden bij de WO2-expositie te Linschoten. Een datum voor die tentoonstelling is op dit moment nog niet bekend.

ONTBREKENDE PUZZELSTUKJES
Vertel uw herinnering: over ingekwartierde soldaten, razzia's, hongerwinter, hongertochten, evacués, onderduikers en droppingen en meer in de gemeenten Linschoten en Snelrewaard. Er kan ook anoniem worden opgetekend.
Contactgegeven: Vereniging Oud-Linschoten, tel. 06-49798362 of jsevershilgeman@planet.nl05-05-2020 - Bevrijdingsvuur 2020

Na de ontsteking op het zo goed als lege dorpsplein droeg de Linschotense dichteres Maartje van den Bosch voor uit haar eigen werk 'Geef Vrijheid door 2020'.
(Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

LINSCHOTEN - Van de reeks Vrijheidsactiviteiten in Linschoten, georganiseerd door het 'Comité 75 jaar Vrijheid' werd bijna alles afgelast. Op Bevrijdingsdag wapperde wel aan vele gevels de driekleur. Maar ook het Bevrijdingsvuur werd ontstoken.

Voor de vervaardiging van de vuurschaal was een ontwerpwedstrijd georganiseerd. De ingezonden bruikbare ontwerpen werden verwerkt door keramiste Jeannette Huizenga Luteijn. De vijfde mei zou eigenlijk van start gaan met het bevrijdingsontbijt en het ontsteken van het Vrijheidsvuur op het Burgemeester De Geusplein. Maar op die zaterdag trof niemand een afgeladen vol dorpsplein aan. Toch werd om negen uur 's morgens, ook al was dat in klein gezelschap, wel het Vrijheidsvuur ontstoken. De vlam werd ook niet zoals bedacht, aangedragen door bevrijdingslopers vanuit Wageningen. Geheel passend bij de onvoorspelbare coronatijd waren onverwacht toch enkele generaties Linschoters er getuige van toen de vlam in de vuurschaal voor de allereerste maal werd ontstoken.
Op veilige afstand van het vuur op het zo goed als lege dorpsplein, droeg de Linschotense dichter Maartje van den Bosch voor een draaiende filmcamera voor uit haar eigen werk 'Geef Vrijheid door 2020'.

Zie ook: www.linschoteninvrijheid.nl04-05-2020 - Dodenherdenking
 Anders dan voorgaande jaren werden door restricties vanwege het coronavirus bij het herinneringsmonument aan de Hoge Werf op maandagmiddag 4 mei door Vereniging Oud-Linschoten (VOL) de gevallenen tijdens oorlogen herdacht. Een kleine afvaardiging van de VOL, voorzitter B.Zaadstra, secretaris P.van't Woud, VOL-lid C.Hoogendoorn en zijn kleinzoon Luuk (met bloemen) plaatsten daar een bloemstuk namens de plaatselijke historische vereniging.
De Gemeente Montfoort en '4 mei comité Linschoten' hadden er op die dag, al eerder bloemen neergelegd.04-05-2020 - Herdenking 4 Mei 2020
 

 


 

01-04-2020 - Ontwerpwedstrijd gaat door. - ZSN 1 april 2020

Vuurschaal wacht op jouw ontwerp

Ontwerpwedstrijd gaat door.
Keramiste Jeannette Huizenga kijkt met plezier uit naar ontwerpen voor de Vuurschaal (Foto: Jur Huizenga)

De dorpschaal voor het Vrijheidsvuur van Linschoten is al 'opgebouwd'. Door Jeannette Huizenga-Luteyn wordt de schaal zacht gehouden totdat die de oven in gaat. Het wachten is nu eerst op de kleurrijke inzendingen die de schaal gaan verfraaien. De keramiste hoopt dat dorpsinwoners die op dit moment aan huis gekluisterd zijn aan de slag gaan om de schaal met eigen ontwerpen te bekleden.

Linschoten - Het organiserende comité van de viering van '75 jaar Vrijheid' Linschoten bedacht een Vuurschaal Ontwerpwedstrijd voor het Vrijheidsvuur op 5 mei. Door de komst het zeer besmettelijke coronavirus is op dit moment niets meer zeker. Het Vrijheidfeest Linschoten is voorlopig uitgesteld, maar in het atelier op de Dorpstraat wordt met plezier uitgekeken naar inzendingen voor de vuurschaal. "Het is de bedoeling dat jong en oud in het dorp snel aan de slag gaat", legt keramiste Jeannette Huizenga uit. "Het moet immers een schaal van heel Linschoten worden."
Ook siersmid Arie Belo werd voor het project in de arm genomen. "Er is goed over nagedacht. De Vuurschaal komt zo hoog te staan dat niemand makkelijk bij het vuur kan en de buitenzijde goed te bewonderen is."

Aan huis gekluisterd? Ga creatief aan de slag!

Tot groot genoegen van de kunstenaar zijn de eerste inzendingen inmiddels binnen.
 

Oorlog en vrede
Het thema voor de schaal is, hoe kan het anders is 'Oorlog en vrede'.
Ontwerpen kunnen behalve de bevrijding ook met Linschoten te maken hebben in het algemeen.
Het kan een jeep zijn of tank tijdens de bevrijding, maar bloemen, blije gezichten, een vliegtuig dat parachutisten of voedsel afwerpt en nog veel meer. Maar ook gewoon een huis in de Dorpstraat is een mogelijk idee, met vlaggen natuurlijk. De schetsen mogen ook ingekleurd zijn.


Tip van Jeannette: Houdt het onderwerp niet te ingewikkeld, houdt het eenvoudig, dan valt het op de schaal beter op. Plaatselijke inspiratie over Linschoten en de tweede wereldoorlog kun je eventueel opdoen via de website www.oud-linschoten.nl/ledenblad.

Teken mee
Teken mee voor de eeuwige gebakken roem. Voor instructies of deelname-formulier kijk op de website www.linschoteninvrijheid.nl of stuur of app een foto op van jouw eigen onwerp voor dinsdag 21 april naar Jeannette@jjhuizenga.nl telefoon 06-20248426.
Persoonlijk "afleveren" van je ontwerp in de brievenbus van Dorpstraat 57 kan natuurlijk ook.

27-03-2020 - Vrouwen van Ravensbrück

De 4 mei bijeenkomst in de WildeWeg wordt ivm de Corona crisis tot nader orde uitgesteld.


‘DAAR WAS NIETS MENSELIJKS AAN’

Maandag 4 mei, aansluitend na de officiële dodenherdenking in Linschoten wordt het verhaal van oud-dorpsgenote Mieke van den Burger-Steensma (1924-2014) verteld door haar dochter Jetske èn de documentaire 'Vrouwen van Ravensbrück’ getoond in Theater De Wilde Weg.

Velen in Linschoten hebben Mieke gekend als vrouw en assistente van huisarts Van den Burger in de Dorpstraat. In 1943 wordt de Mieke Steensma, een jonge apothekersassistente die een ondergedoken Joodse familie in Amsterdam hielp overleven, gearresteerd op haar werk. Via kamp Vught wordt ze in '44 overgeplaatst naar het vrouwen-kamp Ravensbrück, waar ze ontdekt dat dit concentratiekamp inderdaad zo gruwelijk is als de verhalen intussen al deden vermoeden. Net als haar kampgenotes spreekt ze na haar terugkeer aanvankelijk niet over wat haar is aangedaan, hoewel de herinneringen niet meer uit te wissen zijn. Een jaar later trouwt ze met huisarts Gert van den Burger. Ze beginnen samen een dokterspraktijk in de Dorpstraat van Linschoten en krijgen drie kinderen.

Eerst in begin jaren '80, als medegevangenen beginnen te vertellen en daarna vanaf 2000, als er verschillende projecten op scholen en instellingen starten, begint ook Mieke haar ervaringen onder woorden te brengen en reist zelfs terug naar de plaats van het kamp. Ze neemt in haar kielzog jonge Pabo-studenten mee die de geschiedenis immers levend moeten houden en doorgeven.

In 2011 is Mieke één van de drie vrouwen die getuigt in de documentaire ‘Vrouwen van Ravensbrück’ Het is deze film (30 min.) die we na de officiële dodenherdenking op de brug en aan de Hoge Werf, op 4 mei omstreeks 20.30 uur, samen gaan bekijken in (t)huistheater De Wilde Weg, Dorpstraat 33. De toegang is gratis.
Door beperkte ruimte is reserveren aan te bevelen. Vermeld reservering 4 mei


Georganiseerd door De Wilde Weg in samenwerking met Vereniging Oud-Linschoten.

 


05-02-2020 - Alleroudst kindergrafje als symbool

Alleroudst kindergrafje als symbool

Voor alle anonieme kindergraven

Niet elk graf heeft een gedenksteen. Er waren tijden dat het verlangen om er een te plaatsen er zeker was, maar het geld daarvoor ontbrak. Tijdens de sfeervolle `Lichtjesavond' heeft iedereen gelegenheid om te herdenken.

Linschoten - In de tijd dat penicilline en vaccinaties nog niet werden toegepast was de kindersterfte hoog. Soms stierven meerdere kinderen uit een gezin in korte tijd. Er was nauwelijks geld voor eten, dokterskosten of begrafenissen. Graven werden daarom zelden voorzien van een zerk.. Het graf van Jan van Oosterom op de Hervormde begraafplaats was een uitzondering. Jan was het enige kind van Johannes en Fijtje van Oosterom uit Cattenbroek. De sympathieke herenboer was tevens Heemraad en bekleedde in gemeente en kerk bestuurlijke functies. Hun zoon zat in de eerste klas van de lagere school toen hij viel op het met grind verharde schoolplein. De open wond veroorzaakte bloedvergiftiging waardoor Jantje steeds zieker werd en op 9 juni 1932 overleed in een Utrechts ziekenhuis. Er heerste grote verslagenheid in het dorp. Op maandag 13 juni vond de begrafenis plaats. Een imposante rouwstoet van zwarte koetsen arriveerde bij de begraafplaats. Traditiegetrouw werd het kistje ten grave gedragen door buurmannen in het zwart. Bij het nederdalen zongen schoolkinderen Psalm 103 vers 8: “Gelijk het gras is ons kortstondig leven”.
Jan werd begraven links van het baarhuisje, een klein kindergrafje tussen indrukwekkende familiegraven. ‘Hier rust onze eenigste lieveling’ staat op de grafsteen.

GRAVEN DOOR GELDGEBREK ZELDEN VOORZIEN VAN EEN ZERK

De groeve werd anders dan de naamloze kindergraven nooit geruimd. Toen dat toch dreigde te gebeuren, werd de eigenaar van de begraafplaats verzocht om het grafje, inmiddels geflankeerd door moderne grafstenen, te sparen. Het college van Kerkrentmeesters van de Hervormde gemeente gaf hieraan gehoor. Het scheefgezakte en vervallen grafje werd gereinigd. De verfloze belettering en verroeste ijzeren steensteun van verf voorzien en plantjes gepoot. Meester-schilder Bak, Vicas Tuinontwerpen en Smorenburg Tuinen verleenden belangeloos medewerking.

 

 

Meester-schilder Henk Bak bezig met het oudste kinderzerkje op de Hervormde begraafplaats. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

HERDENKING OP LICHTJESAVOND


Als symbool voor het enorme aantal kinderen dat in het vooroorlogse Linschoten op deze begraafplaats anoniem een laatste rustplaats vond kan vanaf Lichtjesavond bij het grafje van Jan een lichtje worden geplaatst. 'Lichtjesavond' wordt gehouden op donderdag 13 februari van 19.00 tot 21.00 uur. Ter hoogte van 't Kruispunt en de verlichte begraafplaats aan de Nieuwe Zandweg.
Bij een lief- en leedboom en algemeen monument kunnen kaartjes en lichtjes worden geplaatst voor hen die worden gemist.

 

29-01-2020 - Verborgen in ons landschap ZSN-2020-01-29
Verborgen in ons landschap
Verborgen in het landschap van Linschoten ligt de 18de eeuwse waterlinie. Een verdedigingswerk dat onderdeel uitmaakte van de Oude Hollandse Waterlinie (OHW). 'De Linie van Linschoten' beschermde Holland van de 17de tot begin 19de eeuw tegen vijanden uit het oosten.

D. Daniëls
 
Al tijdens de 80-jarige oorlog werd door het onder water zetten van de omgeving belegerde steden, ook Woerden verdedigd. Later bedacht men een aaneengesloten gebied dat onder water kon worden gezet om Holland te verdedigen. Land onder water zetten (inunderen) betekende dat circa 30 cm. hoog water via sluizen uit de rivieren werd ingelaten. Dit tot groot verdriet en niet zelden verzet van de boeren die daardoor grote schade leden. In het rampjaar 1672 lieten Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen een begerig oog vallen op het rijke Holland en gingen ten aanval over.Kasteel MontfoortHet plunderende en moordende Franse leger wilde via Woerden en de Linie van Zegveld naar Zwammerdam maar de dooi was de oorzaak om weer terug te trekken naar Woerden. Alvorens helemaal uit de regio te vertrekken werd wraakzuchtig alles wat op hunpad kwam vernield. Kasteel Montfoort werd daarbijopgeblazen.Stadhouder Willem III heeft door deze ervaringen de linie verbeterd en onder meer de Wierickerschans laten aanleggen en verbeteringen gemaakt zoals in 1796 de Linie van Pleit (Willeskop) aan weerszijden van de Hollandse IJssel. In 1792 werd in Linschoten een flinke verdedigingslinie aangelegd.  
Sinds 2018 staat er een betonnen maquette langs de N204 die een totale weergave van de Linie van Linschoten Iaat zien met daarbij een informatiebord. Dit om zich een beeld te vormen van de indrukwekkende grondwallen die daar ooit lagen.

Foto J. Severs Hilgeman
Zaterdag 8 februari 2020 is historicus en waterlinie-expert te gast voor een lezing over de Oud Hollandse Waterlinie.
Aanvang lezing om 10:30 uur in De Brede Vaart.
De toegang is gratis.

14-12-2019 - Nieuwe winnaar Linschoter-Quiz!

VOL voorzitter Boukje Zaadstra (rechts) en de ‘Linschoter van 2019’: Magda Eikelenboom-Zwanenburg. Foto Chris Gottenbos.

Linschoten, 14 december 2019
Nieuwe winnaar Linschoter-Quiz!

De Linschoter van 2019 is bekend: Magda Eikelenboom-Zwanenburg uit Polsbroek ging dit jaar met de eer en de wisselbokaal strijken. De derde vrouw op rij!
Blijkbaar was de quiz ook dit jaar weer behoorlijk moeilijk. Magda had 16 van de 25 vragen goed en werd zo nipt winnares.
Zij woont al heel lang in Polsbroek, maar is een geboren Linschoterse.

Ook dit jaar waren er weer veel leuke vragen. Zo weten wij nu dat als je 100 jaar geleden bij de Brandweer wilde, man én getrouwd moest zijn, zodat je voor nieuwe brandweermannetjes kon zorgen en dat je veel bier moest kunnen drinken. Want tijdens een brand kon je geen water uit de sloot meer drinken, (vanwege de vervuiling en er was nog geen waterleiding) en moest je toch zorgen dat je niet uitgedroogd raakte.


10-12-2019 - Linschoterquiz - Bron: IJsselbode 2019-12-10
Linschoterquiz bij de VOL
Naar wie gaat dit jaar de wissel-bokaal van de Linschoterquiz?
De Vereniging Oud-Linschoten (VOL) heeft voor de derde editie van de Linschoterquiz een twintigtal vragen opgesteld om op zaterdag 14 december de 'Linschotenkunde' van de deelnemers te testen.
Omstreeks het middaguur zal de uitslag bekend zijn.

De quiz bestaat uit open-, meerkeuze- en beeldvragen. Mocht je het antwoord niet precies weten dan kun je altijd een gokje wagen. De beeldvragen zijn op zichzelf al aardig om te zien. Winnen is slechts voor één persoon weggelegd. Het werkelijke doel van deze quiz is het vergroten van de kennis over de geschiedenis van ons kleine dorp. Spelenderwijs wordt weer een deel van de dorpsgeschiedenis uit de doeken gedaan. Waar stonden/staan de gebouwen, wat waren de tradities? Zelfs al gaat een ander er met de eer vandoor, toch zal de aanwezigheid bij deze VOL-themaochtend niet voor niets zijn. Want er worden nieuwe wetenswaardigheden over Linschoten, haar inwoners en verenigingen aan uw geheugen toegevoegd.

Voor deelname aan de quiz is een VOL-lidmaatschap niet nodig. Iedereen is welkom. Gelieve wel een blauwe pen mee te nemen.

De Linschoterquiz wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 december in de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36.
Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Aanvang is klokslag 10.30 uur.

 

04-12-2019 - Linschoterquiz 2019 - Bron: Zenderstrooknieuws 4 december 2019
Bij de Linschotenquiz staat het dorp volop in de aandacht.    Foto: Picasa

Tekst: Janneke Severs-Hilgeman

Tijdens de traditionele Themaochtend bij de Vereniging Oud Linschoten (VOL), elke tweede zaterdag van de maand, wordt in december de derde Linschoterquiz georganiseerd. Wie wordt Linschoter 2019?. Maar hoewel een wisselbokaal beschikbaar is gaat het volgens voorgaande winnaars niet beslist om die beker.

Linschoten - De eerste Linschoterquiz werd gewonnen door Hanny Kruithof de Wit. Tijdens de tweede quiz-editie viel de bokaal in handen van Jannie van der Pol Brouwer. De wieg van beide dames stond in Linschoten en die van hun beide ouders ook. Toch is dat absoluut geen vereiste om met de eer te gaan strijken. Er zijn veel mensen in het dorp en daarbuiten die besmet zijn met het 'Linschotervirus' en alle Linschotenboeken en -ansichten kennen, het plaatselijke nieuws in kranten en VOL-verenigingsblad volgen en/of op details in het dorp letten.

Traditie
Hanny Kruithof, al meer dan 40 jaar niet meer woonachtig in het dorp, werd dus winnaar van de allereerste Linschoterquiz. De vorige keer keer was zij niet aanwezig maar dit jaar is ze weer te gast bij de VOL. "Die quiz is een heel leuke traditie aan het worden waardoor je mensen 'scherp' houdt.
Het is leuk om je kennis van het (oude) dorp op die manier te testen. Een beetje competitie is altijd spannend."

'Lekker dorps'
Jannie van der Pol quizwinnaar 2018 is niet bij elke VOL-Themaochtend aanwezig. "De thema’s vind ik niet altijd even interessant", legt ze uit. "Maar de sfeer op bijeenkomsten vind ik geweldig. Hoewel niet iedereen elkaar kent, zijn er geen aparte groepjes. Het is er lekker dorps". Ook Jannie heeft het over een mooie traditie waarvan ze hoopt dat die er blijft. Meedoen vindt ze belangrijker dan winnen. Dit jaar hoopt ze er op de tweede zaterdag in december weer bij te zijn om te zien wat zij aan antwoorden weet.

De Linschoterquiz wordt gehouden op zaterdag 14 december. Dat gebeurt In de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36.
Toegang vanaf 10.00 uur. Aanvang voor leden en niet leden 10.30 uur. Spelleider is Dick van As.

 

06-11-2019 - De verre geschiedenis van Sint. Bron: Zenderstreeknieuws 2019-11-06
Een plaatje uit het Eerste Sinterklaasboek van de Amsterdamse onderwijzer en kinderboekenschrijver Jan Schenkman, gedateerd 1850.

LINSCHOTEN - Vereniging Oud-Linschoten organiseert op zaterdag 9 november een bijzondere themaochtend. Nu eens niet een presentatie over de geschiedenis in Linschoten, maar een onderwerp dat te maken heeft met de tijd van het jaar: het Sinterklaasfeest.Met het oog op de Sinterklaasintocht, in Linschoten op zaterdag 23 november en het Sinterklaasfeest op 5 december heeft de historische vereniging de Sinterklaasexperts Adrie en Mariëlla Paap uitgenodigd voor een presentatie over het Sinterklaasfeest.
Deze Linschoters kunnen alles vertellen over de geschiedenis van Sint Nicolaas. Wie was hij, hoe is dit feest ontstaan, waarom komt de Sint meestal met de boot, sinds wanneer wordt dit feest gevierd? Is het een puur Hollandse traditie, hoe zijn de gebruiken er omheen ontstaan, wanneer deed Zwarte Piet zijn intrede.De interesse in het Sinterklaasfeest en alles wat daarbij hoort begon bij dit echtpaar ooit met het verzamelen van Sinterklaas-inpakpapier. Het begon als een boeiende hobby die uitgroeide tot een heel interessante expertise.Zaterdag 9 november zijn Adri en Mariëlla Paap, experts over de verre geschiedenis van Sint Nicolaas te gast tijdens de themaochtend bij Vereniging Oud-Linschoten in Scholencomplex De Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36a.

Inloop vanaf 10.00 uur. Aanvang 10.30 uur. De toegang is gratis.

 


09-10-2019 - Zenderstreeknieuws woensdag 9 oktober 2019

Thema ochtend bij de Vereniging Oud Linschoten. Een zoektocht in 19e eeuwse kranten leverde een schat aan historische nieuwtjes op, ook over Linschoten. 

LINSCHOTEN - Het lijkt ondenkbaar dat je begin 19e eeuw vrij in het Linschoterbos mocht picknicken. Tevens stond vermeld dat je voor een fooi 'het kasteel als pronkstuk van de 17de eeuwsche weelde' te zien kon krijgen. Dr. ir. W.J.Raven, enthousiast lid van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) zocht in zeer oude krantenarchieven en vond een schat aan historische informatie over zijn woonplaats Linschoten. Tijdens de VOL-themaochtend op zaterdag 12 oktober behandelt hij het plaatselijke nieuws van meer dan een eeuw oud.
De Opregte Haerlemsche Courant (1656) is een van Nederlands oudste kranten. De oudste onder de bestaande titel nog steeds opererende krant van Nederland is de Leeuwarder Courant vanaf 1752. Er stond in eerste instantie alleen buitenlands nieuws in, want dit was wat de lezeres, voornamelijk kooplieden, aansprak. Later kwam er ook landelijk nieuws in en sinds 1850 ook provinciaal nieuws Het Algemeen Handelsblad was de eerste Hollandse krant die in 1830 elke dag uitkwam, aldus Wikipedia.
Een uitgebreide speurtocht door oude nieuwsbladen leverde Raven een aardig overzicht op van berichten en advertenties over inwoners, bestuur en waterschappen, vervoer, politiezaken, familieberichten, veilingen en ander spraakmakend nieuws uit vooral de 19e eeuw.

Iedereen is om 10.30 uur welkom in De Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36a.
 


18-09-2019 - Open Monumentendag lust voor het oog (Zenderstreeknieuws)

 
Linschoten - De Open Monumentendag in Linschoten was een lust voor het oog. Voor de tweede keer hadden de inwoners zich in kledij van begin vorige eeuw gestoken. De weersomstandigheden waren vele malen beter dan in 2017. De door Astrid van Os ingestudeerde klompendansen kregen de goedkeuring van het toegestroomde publiek. De Vereniging Oud Linschoten toonde veel documentatie en foto's over de huwelijksceremonie in de vorige eeuw. De nagespeelde trouwerij op het gemeentehuis had de volle aandacht van dorpelingen en publiek. Het werd een dag met een gouden randje.


Foto's: Paul van Dungen

17-09-2019 - Plezierige momenten en folklore (IJssebode 2019-09-17)

Plezierige monumenten en folklore

Voor ieder wat wils tijdens de Open Monumentendag (OMD) aanstaande zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur in Linschoten. Historisch "hartje Linschoten" wordt die dag afgesloten voor modern verkeer omdat het dorp heel even terug gaat in de tijd.

Foto: Petra van den Heuvel - v. d. Ven

Het gemeentehuis en burgemeesters-woning is dit jaar precies een eeuw in gebruik. Het wordt gevierd met een kleine tentoonstelling over het gemeentehuis met burgemeesters-woning in de hal op de eerste etage. waar tot 1989 de burgemeesterskamer en trouwzaal waren ondergebracht. Een bruidspaar in oude stijl zal de tentoonstelling om 11.30 uur officieel openen. Om 14.30 uur krijgt het publiek voor de laatste keer de kans om een bruidspaar, onderaan de trappen te verwelkomen. Daarna wordt het paar om 12.30 en om 14.30 uur toegezongen met volkszang in Bij de Tol'. In de zaal van Het Wapen van Linschoten is de hele dag een bruidsparenexpositie te aanschouwen. Oude trouwfoto's in de omgeving van het gemeentehuis worden daar getoond. Kleivlet De Avontuur vaart de hele dag. Koetsen en rijtuigen rijden af en aan voor een rondje Linschoten. Laat uzelf in Theater de Wilde Weg, net zoals in Volendam fotograferen, maar dan in Utrechtse streekdracht. In de St. Janskerk liggen Doop- en Huwelijksregister ter inzage. Breng een bezoek aan de NaZomerMarkt op de Hoge werf.

11-09-2019 - Het is schatzoeken. (RTV-Utrecht

Foto's van bruidsparen op het oude gemeentehuis Linschoten.In de hal van het gemeentehuis is een expositie over 100 jaar Gemeentehuis!
Om 11.30 uur en om 13.30 uur komt er een 'bruidspaar' voorrijden bij de trap van het oude gemeentehuis.

De bruidsparen zijn In digitale presentatievorm te zien in de zaal van "Het wapen van Linschoten",


10-09-2019 - Linschoter klompendans (Zenderstreeknieuws 11 sept 2019)

Klompendans, gewoon omdat het kan...Nakomelingen van klompenmakers wonen er nog steeds in het dorp. Het zijn er niet veel meer, maar er wordt in Linschoten nog steeds op houten schoenen gelopen.
Twee grote stappen, vier kleintjes, links, rechts,
het bleek moeilijk te onthouden.
(Foto: P.v.d.Heuvel v.d.Ven)

Linschoten - Vooral tijdens monumentendagen ziet het in Linschoten nog wel eens wit van de geschuurde klompen. Dus meldden zich speciaal voor Open Monumentendag van dit jaar op zaterdag 14 september een groep klompendansers aan.
Onder leiding van dansdocent Astrid van Os oefende de groep met begeleiding van twee accordeonisten eerst maar eens op gewone schoenen. Daarna werden de schoenen gewisseld voor klompen en daarna gingen ook de bijbehorende lange rokken aan.
Die nakomelingen van klompenmakers hebben kennelijk niet veel dansbloed door de aderen stromen, want de vier oefenavonden waren leuk, maar tijdens het dansen was het best afzien. Twee grote stappen, vier kleintjes, links, rechts, het bleek moeilijk te onthouden. Hilarisch want die Linschoters verzonnen gewoon hun eigen danspasjes Het is dan ook echt de Linschoter-klompendans die tijdens monumentendag te zien zal zijn. Voor de tijden: zie de informatieborden in de oude dorpskern.06-09-2019 - Eeuwenoude trouwjurk (AD Woerden 6 september 2019)
Klik in de foto voor een vergrootte weergave.
04-09-2019 - Eindelijk compleet! (Zenderstreeknieuws 4 sept 2019)
Serie sierbekers eindelijk compleet.
In het ledenblad van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) die in het voorjaar van 2016 verscheen, stond een oproep voor een groene handgedraaide beker op een smalle voet. Op de beker die ook in de kleuren wit en rood werd gemaakt, staan de wapens van de gemeenten Linschoten en Snelrewaard. De wens van de VOL om de serie compleet te krijgen is nu vervuld.

LINSCHOTEN/SNELREWAARD - De serie bekers bij de VOL werd compleet gemaakt door een ruil.
Ries Sangers uit Snelrewaard ruilde namelijk een groen exemplaar voor een witte met Janneke Severs-Hilgeman, bestuurslid van de VOL. Deze Snelrewaarder in hart en nieren was in het bezit van twee groene sierbekers. "Een omdat we die zelf hadden en een uit een erfenis."


Foto: N. Sangers
Voor de gemeentelijke herindeling in 1989 was hij wethouder van Snelrewaard die samen met Linschoten het gemeentehuis deelde. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij nog steeds warme banden met Linschoten heeft. Alles met betrekking tot Snelrewaard wordt door hem bewaard, dus ook die beker.
"Eigenlijk waren er al enkele jaren plannen om de groene versie te ruilen voor de witte waarvan VOL eigenaar was. Hun serie is eindelijk compleet. Nu onze serie nog. Het wapen van Linschoten is rood en wit van kleur. Juist het wapen van Snelrewaard bestaat uit drie kleuren."
Zodra er bij de VOL een rode binnenkomt, wordt met Sangers contact opgenomen. Natuurlijk zoekt hij ook zelf verder naar de ruim dertig jaar oude rode versie.

Plattelandsvrouwen
De historische vereniging weet inmiddels dat de keramische kunst werd gemaakt bij de Utrechtse potterie De Werf in opdracht van De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen NBvP afdeling Linschoten. In welk jaar en ter gelegenheid waarvan is onbekend. Oude NBvP-notulenboeken zouden opheldering kunnen verstrekken. Mogelijk liggen de notulen van deze belangrijke vrouwenvereniging nog ergens in een doos te wachten voor het VOL-archief.


Voor Vereniging Oud Linschoten is de serie bekers van de voormalige gemeenten nu compleet. Voor Snelrewaarder Sangers nog niet. Hij is nog op zoek naar een rood exemplaar.
Janneke Seevers-Hilgeman


30-07-2019 - Een eeuw gemeentehuis Linschoten (IJsselbode 2019-07-30)
Op zaterdag 14 september, tijdens Open Monumentendag, is het feest in Linschoten omdat het imposante voormalige gemeentehuis dit jaar een eeuw geleden in gebruik werd genomen. Het wordt een historische dag, deels gevuld met plaatselijke folklore.
De "Vereniging oud-linschoten' is op zoek naar voorwerpen en oud beeldmateriaal voor een expositie.


Een eeuw gemeentehuis Linschoten met meer dan 100 bruidsparen

Niet alleen bruidsparen uit Linschoten en Snelrewaard, ook talloze inwoners uit de buitengebieden Heeswijk, Mastwijk, Cattenbroek en Kromwijk werden op dit gemeentehuis in de echt verbonden. Na de gemeentelijke herindeling in 1989 wordt er in de Trouwzaal van dit pand niet meer getrouwd. Op 'Open Monumentendag' houdt de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) er een expositie. Daarvoor is de VOL op zoek naar verhalen, beeld-materiaal, voorwerpen, documenten.Tevens doet de VOL een oproep aan bruidsparen of hun nakomelingen die op het Linschoter gemeentehuis zijn getrouwd en daarvan beeldmateriaal hebben. Van de beelden maakt de VOL een bruidsparen-presentatie die eveneens tijdens Open Monumenten-dag te aanschouwen zal zijn in de zaal van koffiehuis 'Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard' aan de Dorpstraat. Elke foto in of in de omgeving van het gemeentehuis is welkom.

De VOL zou de beelden graag ontvangen om te digitaliseren en er een unieke fotopresentatie van te kunnen maken. Aanleveren kan tot en met zaterdag 31 augustus via www.oud-linschoten.nl of bij Pim van 't Woud, tel. 0348 415890.

Toegestroomde dorpsbewoners bij gemeentehuis Linschoten.
Zij verhoogden de feestvreugde
(fotoarchief familie De Koning).

10-07-2019 - Gemeentehuis één eeuw geleden opgeleverd (Bron: ZSN 10 juli 2019).
Tekst: Janneke Severs-Hilgeman

De Nationale Open Monumentendag 2019 (OMD) wordt in Linschoten weer een dag met plaatselijke folklore. Maar ook één waarin het gemeentehuls aan de Raadhuisstraat een belangrijke rol zal vervullen. Vele generaties bruidsparen hebben in dit gebouw de trouwakte ondertekend. De huidige bewoners het imposante gebouw, Sander en Anne Spruijt, halen op zaterdag 14 september 2019 op verzoek van Vereniging Oud-Linschoten de buitentrappen, bordes en hal voor één dag leeg voor een in te richten Gemeentehuis-expositie.

LINSCHOTEN/SNELREWAARD - Het gebouw ziet er, nadat het alweer circa als woonhuis en restaurant (De Burgemeester) wordt gebruikt, niet meer helemaal uit zoals het in 1919 toen het door de plaatselijke bouwers werd opgeleverd. Toch vind je er nog bekende details. Burgemeester, wethouders en ambtenaren verrichtten er tot 1989 werkzaamheden voorde gemeenten Linschoten en Snelrewaard.

uniek moment voor expositie in raadhuis

Als juf Ria van gymnastiekvereniging TOOS in het huwelijksbootje stapt, is dat te ziet aan de belangstelling.
Foto: Arch. Fam. HvdBosch

Eeuw
Voor de eigenaren en Vereniging Oud-Linschoten (VOL) is een eeuwgemeentehuls een uniek moment om er dit jaar tijdens Monumentendag aandacht aan te schenken. Om een expositie over het 'raadhuis' te kunnen inrichten, zoekt VOL naar verhalen van mensen of hun familie, die daar lang geleden werkten of in de buurt woonden, maar ook naar voorwerpen en beeldmateriaal met betrekking tot het jubilerende gemeentehuis.

Op diezelfde Monumentendag wordt in de zaal van Koffiehuls Het Wapen van Linschoten een Bruidsparenpresentatie getoond van foto's die werden gemaakt in of bij het gemeentehuls in Linschoten.

Sprookje
De afgelopen maanden werden al enthousiast losse en zelfs complete trouwreportages voor de fotopresentatie aangeleverd. Foto's kunnen ook in het album warden gedigitaliseerd- Een huwelijksvoltrekking in het Linschotens gemeentehuis maakte het sprookje compleet. Opmerkelijk in bijna elke fotoserie is het toegestroomde publiek onderaan de trappen van het gemeentehuls De bruidegom was lange tijd uitgedost met hoed en handschoenen. Aan de bruidsmode is in te schatten in welk jaar de plechtigheid ongeveer plaatsvond.

Inleveren
Een beetje (oud-)Linschoter/Snelrewaarder vindt het mooi dat ook zijn of haar trouwfoto's aan de presentatie worden toegevoegd. Inleveren van beeldmateriaal kan tot en met zaterdag 31 augustus Zie ook www.oud-linschoten.nl of neem contact op met Pim van 't Woud via 0348-415890 of Janneke Severs Hilgeman via 0348-418426.

Ook een nieuwtje of activiteit bij u In de buurt melden? Laat het de redactie weten en stuur een mail naar redactie.zs2@persgroep.nl. Of stuur ook eens een leuk plaatje in voor onze rubriek 'Lezersfoto's' met een korte beschrijving.


10-07-2019 - Regionaal Historisch Centrum open (Bron: ZSN 10 juli 2019)

Regionaal Historisch Centrum nu open

Ruimte voor 7,3 kilometer archief

Tekst: Janneke Severs Hilgeman

Binnen het gemeentehuis in Woerden is het vernieuwde Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard door Woerdens burgemeester Victor Molkenboer officieel geopend. Ook afvaardigingen uit Linschoten, Montfoort en Oudewater waren bij de plechtigheid en bezichtiging aanwezig.
 

LINSCHOTEN/MONTFOORT/ OUDEWATER - In het vernieuwde RHC-archief is tevens een ruime studie-zaal met klimaatbeheersing ondergebracht.
In de kluis is nu ruimte voor 7,3 kilometer aan archief en wat heel belangrijk is: nu ook met een eigen luchtvochtigheids¬graad en temperatuur om de bijzondere stukken te bewaren voor de eeuwen die volgen.

Verdubbeling
De capaciteit van het nieuwe archief heeft een verdubbeling aan beschikbare ruimte in ver¬gelijking met het voormalige onderkomen in het gemeentehuis. Voorlopig zou RHC Rijnstreek en Lopikerwaard vooruit moeten kunnen. Dit RHC vervult een archieffunctie voor Bodegraven-Reeuwijk, IJsselstein Lopik, Montfoort, Linschoten, Oudewater en waterschap De Stichtse Rijnlanden. RHC Woerden beschikt over een schat aan informatie over het gebied van de Lek, de Rijn en de IJssel, op de grens van Holland en het Sticht Utrecht.


V.l.n.r. Pim van 't Woud, Peter Versloot, Boukje Zaadstra en Dick Daniëls, wethouder Herman van Wiggen en Janneke Severs Hilgeman (VOL).


Divers
Archivaris Frank van Rooijen is één van de tien personen die werkzaam zijn in het streekarchief in Woerden.
"Onze bezoekers vormen een

`ONZE BEZOEKERS VORMEN EEN DIVERS PUBLIEK'

divers publiek, zowel qua leeftijd als interesse. Voor de verhuizing naar ons tijdelijk onderkomen in Oudewater bezochten zo'n duizend mensen per jaar het streekarchief," vertelt Van Rooijen.

Zoektochten
"Bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek, bouwtekeningen van woningen en andere uiteenlopende zoektochten uit de geschiedenis daterend van het jaar 1322 tot enkele jaren geleden."

Wetten
"We zien dat steeds vaker dat de website wordt gebruikt", vervolgt Van Rooijen "Er is veel digitaal te vinden over families en woonplaatsen, maar lang niet alles staat online. Zeker niet door de invoering van privacy- en copyrightwetten. RHC Woerden beschikt over een schat aan informatie over het gebied van de Lek, de Rijn en de IJssel, op de grens van Holland en het Sticht Utrecht. Tijdens de openingsuren kan men gewoon naar binnen lopen om (kosteloos) onderzoek te doen met beschikbaar archiefmateriaal."

Bezoekje
Zie ook www.rhc@woerden.nl of breng een bezoekje aan RHC Woerden aan de Blekerijlaan 14, 3447 GR in Woerden.

Ook een nieuwtje of activiteit bij u in de buurt melden? Laat het de redactie weten en stuur een mail naar redactie.zs2@persgroep.nl. Of stuur ook eens een leuk plaatje in voor onze rubriek `Lezersfoto's' met een korte beschrijving.

03-07-2019 - Vereniging Oud-Linschoten op excursie naar het Poldermuseum
Indrukwekkend is de techniek die werd gebruikt om de voeten droog te houden, in ere gehouden in het Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem
Indrukwekkend is de techniek die werd gebruikt om de voeten droog te houden, in ere gehouden in het Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem
Foto: Janneke Severs Hilgeman

 

Hoewel betrekkelijk dicht bij huis was er voldoende animo om op initiatief van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) een bezoek te brengen aan een 'buurgemeente' Haastrecht.
Tijdens de dagexcursie werden het Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem en Huismuseum Bisdom van Vliet in Haastrecht bezocht.

LINSCHOTEN/HAASTRECHT - Aangekomen op de plaats van bestemming werd de groep vanwege het grote aantal deelnemers in tweeën gedeeld. In het Poldermuseum werd uitgelegd wat de afgelopen eeuwen zoal werd gedaan om in westelijk deel van Nederland, onder het zeeniveau te kunnen blijven wonen en werken. De werking van watermolens, gemalen en sluizen werden uiteengezet.
Na een gezellige lunch werd gewisseld van locatie.

Het woonhuis van Paulina Bisdom van Vliet is nog steeds ingericht zoals het na het overlijden van de burgemeestersweduwe in 1923 door haar werd achtergelaten.
Tijdens de bouw eind tweede helft van de 19de eeuw werden diverse onderdelen van het huis van de burgemeester wat daarvoor op dezelfde plek stond,
hergebruikt tijdens de bouw van de nieuwe burgemeesterswoning. Door vertelde anekdotes kon het gezelschap zich heel goed verplaatsen in de bewoning van het huis van circa honderd jaar geleden.
De imposante beukenboom achter het huis, die daar in 1694 door de tuinman werd gepoot werd massaal bewonderd.

Bron: Zenderstreeknieuws


09-06-2019 - Oproep voor klompendansgroep voor OMD 2019
Gevraagd M/V.

Vereniging Oud-Linschoten zoekt voor Open Monumentendag zaterdag 14 september, minimaal 12 personen voor een klompendans.
O.l.v. dans- en bewegingsdocent Astrid van Os worden eenvoudige folkloristische kring- en paardansen ingestudeerd.
Op maandagavond 8 juli om 20.30 uur wordt er in het dorpshuis een kennismakingsavond (nog zonder klompen) georganiseerd.22-05-2019 - Zenderstreeknieuws
VOL te gast bij Stichting Oud Montfoort

Een bestuur afvaardiging van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) was de afgelopen week ter kennismaking en oriëntatie te gast bij de Stichting Oud Montfoort (SOM) in het Huis van Montfoort.
De twee zusterverenigingen zochten elkaar op. En met reden: oudheidkundige stukken uit Linschoten konden weer terug.

MONTFOORT / LINSCHOTEN
- Vanaf 1896 was de stad Montfoort al een museum van oudheden rijk. Burgemeester Van Erpers Royaards was de promotor van de toen nog bescheiden collectie op de zolder van het stadhuis, waarin zich zowel historisch als esthetisch zeer belangrijke stukken bevonden.
Na het overlijden van conservator en beheerder van het museum de heer A.C. Hellema in 1976 werd het angstvallig stil rond het Montfoorts museum.
Tijdens de verhuizing in 1990 naar het nieuwe Stadskantoor verhuisde de museumcollectie mee.
Daar kreeg het een plaats in de Oudheidskamer, in de kelder van het stadskantoor. Het was niet de meest ideale plek, maar de spullen konden daar in elk geval worden opgeslagen. Ook stukken afkomstig uit het in jaren eveneens leeg opgeleverde gemeentehuis Linschoten werden aan deze collectie toegevoegd.
Toenmalig beleidsmedewerker sport en cultuur Peter Holdinga verzocht kenner van oudheden Bernhard Weber om de oude collecties van de beide woonkernen te beheren. In de geboren en getogen Montfoorter Theo Stolker werd een trouwe collega gevonden met kennis van de plaatselijke cultuur. Vele jaren werd gezocht naar betere werk- en bergruimte en versterking van het vrijwilligersteam.
De kleine berging werd na jaren verruild voor een grotere ruimte in de kelder. Maar de werkverrichtingen in de kelder schonken nieuwkomers weinig voldoening. Van de drie vrijwilligers kon Weber het niet over zijn hart verkrijgen om Montfoorts erfgoed de rug toe te keren.
OUDE VOORWERPEN UIT LINSCHOTEN WEER TERUG

De in 2013 opgerichte zustervereniging Oud-Linschoten (VOL), die een klaslokaal in gebruik heeft op de eerste verdieping van het scholencomplex aan de Laan van Rapijnen, vierde verleden jaar haar eerste lustrum.
De VOL wordt in het dorp en daarbuiten op handen gedragen. Het materiaal afkomstig van voormalig gemeente Linschoten wordt nu bewaakt bij de snel groeiende historische vereniging. De erfstukken werden met zorg gearchiveerd en geëxposeerd.
Vrijdag 12 april van dit jaar werd de Stichting Oud Montfoort (SOM) opgericht. Het werk in de Oudheidskamer wordt sinds die datum door een bestuur en heel team vrijwilligers voortgezet. Weber is nog steeds betrokken bij de nieuwe stichting en zeker als het over de inrichting van exposities gaat. Voor de eindbestemming van erfgoedstukken
wordt steeds vaker aan plaatselijke historische stichtingen en verenigingen gedacht. Het is een hele geruststelling om te weten dat oud materiaal dat ogenschijnlijk geen waarde heeft, nu niet meer onnadenkend in vuilniscontainers wordt afgevoerd.

(Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Tijdens het bezoek droeg Stichting Oud Montfoort nog wat erfgoedstukken uit Linschoten over aan VOL.
 

11-05-2019 - Aart Stigter, recordhouder op de halve marathon
Zenderstreeknieuws 8 mei 2019
Aart Stigter, recordhouder op de halve marathon van Linschoten, komt van alles vertellen over de Linschotenloop, en over “hardlopen en zijn leven”. Aart Stigter behoort tot de eerste generatie langeafstandlopers die de marathon groot maakte.
Bij Vereniging Oud-Linschoten vertelt de geboren en getogen Linschoter tijdens deze VOL-Themaochtend over zijn loopgeschiedenis. Hoe hij zichzelf in de omgeving van Linschoten en het landgoed heeft ontwikkeld van recreatieve loper tot en met nationale- en internationale successen.

13-04-2019 - Linschoten in oorlogstijd
Prof. mr. dr. Wessel Reinink is onze sprekersgast tijdens de VOL Thema-ochtend om zijn in Linschoten meegemaakte oorlogservaringen met ons te delen. Wessel bracht een deel van zijn jeugd (vanaf zomer 1942 t/m zomer van 1945) in Linschoten door. De familie Reinink-Peletier verbleef tijdens de bezetting in het Jachthuis, waarvan zijn oom Gerlach R. Peletier eigenaar was. Wessel was leerling op de lagere school. Aan het einde van WO2 wemelde Linschoten van Duitse soldaten.

Wessels broer Maarten (1928-1974) schreef bijna dagelijk brieven aan de in 1939 naar Amerika gevluchte Fredy van der Rijn, voor de oorlog zijn klasgenootje. Hij wilde haar dit brievendagboek na de bevrijding opsturen, maar daar is het om onbekende redenen nooit van gekomen. Pas begin 90-er jaren van de vorige eeuw heeft Fredy de brieven kunnen lezen.

09-03-2019 - Een nazaat van oud-burgemeester Knook, vertelt ons iets over zijn familiegeschiedenis
De heer H.D. Knook, een nazaat van oud-burgemeester P.H. Knook (burgemeester van Snelrewaard en Linschoten van 1874/1875-1908), vertelde ons iets over zijn familiegeschiedenis. Zijn familie heeft lang een belangrijk stempel gedrukt op de Linschotense gemeenschap. De heer Knook wist door prachtige verhalen de dorpsgemeenschap uit het verre verleden tot leven te wekken.

Dhr. H.D. Knook blijft op zoek naar oude verhalen en foto’s van zijn familie.

09-02-2019 - Molenpresentatie
“Het ontstaan van het landschap rond Linschoten en de rol van de molens”
Erik Stoop is molenaar op de Cabauwse molen en weet alles over molens, wat je er mee kunt, maar ook wat er nodig is om ze te laten draaien.
Nederland is een vlak land en ligt op veel plaatsen lager dan de zee. Grote stukken waren drassig. Om het land te kunnen bewonen en bewerken moest men de grond droog maken. Daarvoor werden vanaf de 15de eeuw poldermolens gebruikt.
In de omgeving van Linschoten hebben tal van molens gestaan, maar jammer genoeg zijn alle molens geheel of gedeeltelijk verdwenen. 

12-01-2019 - Van Oud naar nieuw
Zenderstreeknieuws 16 januari 2019

De geschiedenis van Linschoten boeit steeds meer. Dat was duidelijk zichtbaar tijdens de Thema-inloopochtend 'Van oud naar nieuw', zaterdag bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL).De presentatie 'Van Oud naar nieuw’ met onder meer beeldmateriaal van lang geleden. “Zeker niet stoffig en saai."
(Foto:Petra v.d. Heuvel)

 
Linschoten - Niet alleen uit het dorp, maar ook van ver daarbuiten waren geïnteresseerden te gast bij de nieuwjaarsbijeenkomst. Het was zeker niet stoffig in het lokaal op de eerste verdieping in De Brede Vaart waar de historische vereniging huist. Na de koffie werd chocolademelk en glühwein geschonken en was het tijd voor een praatje waarin het oude dorp centraal stond. Daar bereikte ook het droeve nieuws dat enthousiast verenigingslid en markant Linschotenaar Klaas Baas (81) die dag was overleden. Ingekomen stukken werden geëxposeerd. Maar niet alles kon worden getoond. Ruimtegebrek, de aanschaf van digitale programma’s en daarbij behorende instructies om te kunnen archiveren eisen aandacht en vooral veel tijd om deze handelingen eigen te maken. Oude ansichtkaarten werden uitgepluisd en drie presentaties getoond. Vooral positieve reacties zijn in het gastenboek achtergelaten.

Op zaterdag 9 februari wordt in De Brede Vaart de volgende thema inloopochtend gehouden. Dan gaat het over het ontstaan van het landschap rond Linschoten en de rol van molens.


08-12-2018 - De Weduwen van Cattenbroeck
Zenderstreeknieuws 19 december 2018Linschoten
- Ondanks de storm buiten waren er veel belangstellenden voor de presentatie van JanHein Heimel bij de Vereniging Oud Linschoten over de relatie tussen Zeist en Linschoten.
Het onderwerp De weduwen van Cattenbroeck, de relatie tussen Zeist en Linschoten, ging de grote groep familie Van Eck zeer ter harte. De boerderij Landzicht, waar een Van Eck woonde in Linschoten en de pachtheer Philip Monté ver Loren uit Zeist speelden een bijzondere rol in het verhaal. De familie van Eck hoorde bij één van de weduwen en de Monté ver Loren bij de andere weduwe. Het Linschotense Cattenbroek moest niet verward worden met de Zeister streek Cattenbroeck., waar de boerderij en het landhuis van de weduwen bij elkaar stonden. JanHein Heimel van het Zeister Historisch Genootschap wist de spanning behoorlijk op te voeren. Met oude brieven, detailkaarten en bijzondere foto's werd de gecompliceerde familiegeschiedenis tot leven gebracht.

De volgende zaterdagbijeenkomst van de Vereniging Oud Linschoten is op 12 januari, waar nieuw verworven voorwerpen en documenten getoond worden in het lokaal in de Brede Vaart. Tussen 10.00 en 12.00 kan tevens een dronk uitgebracht worden op een nieuw jaar VOL-activiteiten.

10-11-2018 - Linschoter quiz 2018.
Wisselbokaal in andere handen.
LINSCHOTEN- Niemand kon alle vijftien vragen van de Linschoter quiz, georganiseerd door Vereniging Oud-Linschoten (VOL) goed beantwoorden maar dat hoefde ook niet. De gedwongen gemeentelijke herindeling, dat hakte er bij de plaatselijke bevolking goed in. Maar in welk jaar was dat? Woonden er zoveel klompenmakers in Linschoten? Nooit geweten. Beeldvragen waren achteraf toch te beantwoorden geweest. Natuurlijk waren er ook ‘O ja’-vragen. Bonusvragen leverden wat extra punten op. Verliezers waren er niet want spelenderwijs werd weer wat nieuwe informatie over het dorp Linschoten opgedaan. De wisselbokaal 2018, inclusief een ballenbusje en wat nog belangrijker is: de eeuwige roem, viel dit jaar in handen Jannie van de Pol-Brouwer.

VOL voorzitter Boukje Zaadstra (rechts) en de ‘Linschoter van 2018’ J.A. v.d. Pol-Brouwer.
Foto Janneke Severs-Hilgeman.

01-11-2018 - Nieuw Linschotens Ganzenbord

Heel Linschoten gaat deze winter lekker ganzenborden.

Eind november brengt Stichting Libel een gloednieuw Linschotens Ganzenbord uit.
Leuk voor de lange winteravonden.

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergrootte weergave. 

17-10-2018 - RABO-bank en -leden, van harte bedankt,
Van Harte Bedankt
Het portret uit 1946 van burgemeester Gerrit van der Valk Bouman, gemaakt door kunstschilder Willem van Leusden kan wat Vereniging Oud-Linschoten betreft worden opgeknapt. Als de financiën het toe laten kan het schilderij ook worden voorzien van een prachtige lijst. Dankzij de 130 stemmen die de historische vereniging werden gegund door Rabobankleden. Tijdens de Rabobank Clubkas actie 2018 ontving de VOL € 633,22. Rabobank en -leden willen we van harte bedanken voor hun fantastische support.

Op de foto overhandigt Rabobankmedewerker W. Gouderjaan de waardevolle cheque, in aanwezigheid van de bestuursleden J. van Eck (met betreffend schilderij) en P.v.’t Woud aan VOL-penningmeester D.Daniëls.

13-10-2018 - Presentatie over de Lange Linschoten

De Lange Linschoten

Adri den Boer en Henk Treur zijn de auteurs van het boekje ‘De Lange Linschoten door de eeuwen heen’. De samenstellers diepten in archieven en materiaal van aanwonenden opmerkelijke feiten op over het buurtschap. In maart van dit jaar werd de paperback uitgegeven. Het handzame boekwerk is rijkelijke gevuld met beeldmateriaal en informatie over de boerenbuurt. Het grootste deel van de bebouwing in de Lange Linschoten bestaat dan ook uit hofstedes. Maar er stonden ook molens en een herberg. Enkele boerderijen en de families die er generaties lang wonen worden beschreven.
De geschiedschrijvers zijn te gast tijdens de Thema Inloopochtend van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) op zaterdag 13 oktober.


26-09-2018 - Burendag 2018
Binnen werd het programma met enige aanpassingen voortgezet Ook het ballonnenvouwen ging gewoon door.
(Foto: AdRoW)
Burendag verhuist naar
binnen door bruut onweer

De Linschotense Burendag werd dit jaar gekenmerkt door he­vig onweer, waarbij de bliksem in de omgeving van het Bur­gemeester de Geusplein insloeg. Door dat noodweer dreigde de dag letterlijk in het water te vallen.

LINSCHOTEN - De dag verliep aanvankelijk zoals gepland. Totdat een enorme regenbui met onweer met één klap het hele draaiboek bruut op zijn kop zette. Hoewel in de omge­ving bliksemafleiders zijn aan-gebracht, greep de aanwezige burgemeester Van Hartskamp in en stuurde iedereen naar binnen. Het publiek bleef. In een handomdraai stonden er binnen geïmproviseerde kra­men. In het dorpshuis en scho­lencomplex de Brede Vaart ging het feest door. Het plein lag er verlaten bij.
Het programma werd voort- gezet door dansstudio Attitude 54, zangkoor Sterk Spul, leer-
lingenorkrst Linfano en gym­nastiekvereniging TOOS. De koopwaar werd naar binnen verhuisd, waar het droog was, maar wel bomvol en bloed-heet. Tussen de buien door vervolgde het boerneltreintje vol jeugd het traject en bakten stagiaires buiten weer pan­nenkoeken. 'Het was buiten even een angstige situatie',aI-dus Ineke Grootegoed van het organisatiecomité uit. "Maar er is zonder gemopper niet suc­ces het beste van gemaakt"'

Burendag 2018 begon met zonnig weer. Maar....
Ook de Vereniging Oud Linschoten (VOL) moest met hun kraam gaan schuilen in hun clublokaal in `De Brede Vaart`, waar de verse koffie klaar stond. Ook burgemeester Petra van Hartskamp-De Jong maakte van de gelegenheid gebruik om de verzameling van de VOL te bekijken en gezellig een kopje mee te drinken.
 
(Foto: Rob Grootveld)


 
Klik in de foto voor een vergrootte weergave.
 

12-09-2018 - Applaus voor angelusklokje
 
05-09-2018 - Angelusklokje weer thuis

25-07-2018 - Even de handen op de oren

21-06-2018 - Busreisje naar Asten
Busreisje

Toen het bestuur van de Vereniging Oud-Linschoten ter gelegenheid van het eerste lustrum besloot het Angelusklokje, dat maar stilletjes in de scheve toren hing, te laten restaureren, raakte het bestuur in de ban van ‘luidklokken’, zodat een reisje naar het klokkendorp Asten onvermijdelijk werd.
Dat reisje vond plaats op 12 juni jl. met 36 deelnemers; de meesten lid en een enkele gast.
Na de ontvangst met koffie in het Museum ‘Klok en Peel’ in Asten, werden we in twee groepen door de collectie ‘klok’ gegidst. Een enthousiaste rondleider liet ons de grote verzameling luidklokken en beiaarden zien, intussen vertellend over de geschiedenis van de luidklok, de torenuurwerken, het gieten van een klok en het luiden van klokken.
De lunch werd gebruikt in Café Hoek in het centrum met o.a. een echt Brabants worstenbroodje.
Zoals u weet heeft het bestuur gevraagd aan leden en belangstellenden om de reparatie van het Angelusklokje (ong. € 7000,-) mede te financieren d.m.v. een gift. Zodoende is er € 3000,- binnengekomen vanuit het dorp. Ieder die € 25,- of meer doneerde, kreeg een lot waarmee een prachtige scheve kerktoren, gemaakt door keramiste en bestuurslid Jeannette Huizenga, gewonnen kon worden. Tijdens de lunch zijn alle loten in de hoge hoed van secretaris Pim van ’t Woud gedaan waarna het winnende lot eruit werd gevist. De winnaar bleek mevr. Van Heeden- de Goederen.
Na de lunch liepen we naar het echte werk: Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. We kregen een boeiende rondleiding door de fabriek en zagen hoe het eeuwenoude handwerk van klokkengieten gecombineerd wordt met moderne computertechniek. Hoogtepunt vormde het gieten van enkele kleine klokken waarbij je het vloeibare brons (1100 graden) in de mal zag verdwijnen.
We werden naar de uitgang gelokt door het geluid van ons eigen Angelusklokje dat voor de gelegenheid was opgehangen in een klokkenstoel. Niemand kan het uiteraard bevestigen maar 600 jaar geleden zal het precies zo hebben geklonken toen in de late Middeleeuwen onze voorouders, werkend op de velden rond het kleine dorp, door het geluid van de klok konden weten hoe laat het was.
Onze voorzitter Boukje Zaadstra bedankte onze rondleiders en bood hen beide een ballenbusje met inhoud aan, zodat nu ver over de gemeentegrens bekend is dat Linschotenaren ballensnoepers zijn.
Rond de geplande tijd van 18.00 u. waren we weer in ons dorp terug.
Het was een verrijkende en gezellige dag, uitstekend door het bestuur georganiseerd, waarvoor hulde !
  

20-06-2018 - Excursie naar klokkenmuseum - Asten

16-05-2018 - Oma's schilderijtje
Klik in de foto voor een vergrootte weergave.
09-05-2018 - Zolderschatten

Zie ook rubriek Foto's

02-05-2018 - Reisje naar het Angelusklokje

Klik in de foto voor een vergrootte weergave.

20-04-2018 - Prof. Mr. Dr. Johan Philip de Monté ver Loren

Landheer van hoeves rond Linschoten.


LINSCHOTEN- Een kleine afvaardiging van Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling bij het ‘Geheugen van Zeist’ over Professor Mr. Dr. Johan Philip de Monté ver Loren (1901-1974).
Deze landheer bezat land en enkele boerderijen rond Linschoten. Hij koesterde zijn bezittingen, maar ook de mensen die daarop leefden.
Een artikel daarover wordt geplaatst in het septembernummer van Vereniging Oud-Linschoten.

De expositie over Prof. Mr. Dr. J.Ph. De Monté ver Loren is tot 30 juni gratis te bezoeken in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis te Zeist. Van maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en vrijdags van 8.00 tot 17.00 uur. Er is een parkeergarage onder het gemeentehuis aanwezig.


14-04-2018 - Herindeling

LINSCHOTEN- ‘Interessant en het leverde ook nieuwe feiten op’ was slechts een van talloze reacties na afloop van de lezing over de gemeentelijke herindeling op zaterdag 14 april door oud-wethouder Anne de Goederen. Helder werd dat die ‘fusie’ niet zonder slag of stoot is verlopen. Voor het Linschotense gemeentebestuur bij de uiteindelijk allerlaatste poging die al aanving halverwege de jaren 70, was het een heftige tijd. Pas in 1989 werd de gemeente Linschoten opgeheven. Na afloop van de lezing was er ruimte voor vragen. Voor hen die niet aanwezig konden zijn, is hieronder de tekst van de voordracht te lezen.
 


14-04-2018 - Gemeentelijke herindeling per 1 januari 1989.
Wat er aan vooraf ging.
In 1857 werden de tot dan toe zelfstandige gemeentetjes Wulverhorst en Achthoven bij Linschoten gevoegd.
Deze kaart is fout. Het zuidelijke deel van de voormalige gemeente Achthoven ten Zuiden van de Hollandsche IJssel staat ten onrechte onder Montfoort.
De toenmalige gemeente Montfoort was 149 ha groot, terwijl Linschoten toen 2850 ha groot was. Destijds heeft men toen reeds gekozen om agrarisch gebied bij agrarisch gebied in te delen en niet bij het stedelijke Montfoort. We vinden overigens eenzelfde situatie bij meerdere oude vestingstadjes. IJsselstein, Vianen, Culemborg, enz.
Toch doet Montfoort van zich spreken. In de periode dat burgemeester Gerrit van der Valk Bouwman burgemeester was van Linschoten verzoekt de burgemeester van Montfoort de provincie Utrecht om Mastwijk, Heeswijk en Achthoven maar bij Montfoort te voegen.
Nota bene in 1943, midden in de 2e wereldoorlog, moest burgemeester van der Valk Bouman zich daartegen verweren.

In de Sprokkelingen lezen we de uitgebreide brief, die hij terugschrijft: lezen blz. 300 streep, 301 streep, 303 streep, 304 streep. Tot in de jaren `70 van de vorige eeuw beriep de gemeente Montfoort zich op het feit dat er op het Hofland een "servituut" zou liggen. Daardoor kon er niet gebouwd worden. Ik weet nog steeds niet wat dat inhield en voor wie.
Burgemeester van der Valk Bouman was een doortastend persoon. Hij heeft nota bene op initiatief van de gemeente Linschoten een nieuwe verbindingsweg naar Woerden laten aanleggen op Woerdens grondgebied. Dat is nu dus de van der Valk Boumanlaan in Woerden.
Na de tweede wereldoorlog ontstond er wel een nijpende situatie voor Montfoort.
De gemiddelde woningbezetting was 6 a 7 personen per woning. En Montfoort kon met woningbouw geen kant op. Toen heeft de provincie Utrecht besloten dat Montfoort maar op LINSCHOTENS grondgebied moest gaan bouwen.
Daar voelde de gemeenteraad onder aanvoering van de Wethouders van Riet en Boelhouwer niets voor. Men zei: Eerst een grenscorrectie en dan kan Montfoort op eigen terrein bouwen.
Dat wilde de provincie niet. Toen is er in 1960 een financiële regeling ontworpen, die de gemeentegelden tussen Montfoort en Linschoten moest “gladstrijken". Dat is voor Linschoten op een groot bestuurstrauma uitgelopen. Linschoten moest alle juridische zaken van de ruimtelijke ordening uitvoeren, terwijl Montfoort de gelden uit het gemeentefonds voor het aantal personen, dat in hun nieuwe wijken Tabakshof I en II kwam te wonen incasseerde.
Een ernstiger verstoring in de verhoudingen werd nog veroorzaakt doordat Montfoort zich nu verantwoordelijk voelde voor de nieuwe inwoners en zich in een "hogere Klasse" stelde voor honorering van het ambtenarenapparaat. in Linschoten zette dat kwaad bloed.
Linschoten deed alle openbare en juridische werkzaamheden met negen ambtenaren, terwijl Montfoort er meer dan twaalf had en nog geen 4000 inwoners had binnen de oude grenzen.
In de jaren `70 liep de spanning zo hoog op, dat de financiële afdeling van de provincie er bij te hulp geroepen werd de "Derde Afdeling". Daar was men het eens met Linschoten, maar de toenmalige burgemeester van Montfoort, die een oud-leerling van de toenmalige Commissaris der Koningin was, had bij hem een "Wit voetje". De Commissaris heeft toen persoonlijk belet, dat de "Derde Afdeling" met de vuile was naar buiten kwam. Die escapade heeft Linschoten toen reeds een half miljoen gulden gekost.
Linschoten heeft de hulp van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ingeroepen. Maandenlang heeft de heer Van Voorden, een zeer integere man op het gemeentehuis gezeten om alles nauwkeurig na te pluizen. De eindrapportage loog er niet om! Enorme financiële schade voor Linschoten.
Toen dat eindelijk ook bij de provinciale Staten van Utrecht doordrong kwam men daar uiteindelijk toch tot de conclusie dat een grenswijziging het beste was. Het gevolg was, dat er een grenscorrectie werd voorbereid en per 1 januari 1979, dus tien jaar voor de herindeling Montfoort de wijken Heeswijk, Tabakshof I en II plus een ruime strook ten Oosten van het Hofland er bij kreeg.
Iedereen was in zekere mate opgelucht, maar het had ook een keerzijde. Wij kregen een extra uitkering wegens bijzonder bevolkingsverloop (ruim 2600 inwoners verloren wij), maar Montfoort kreeg die ook, maar dan in positieve zin, en blijvend. Linschoten bleef zitten met alle kosten voor de openbare wegen (meer dan 26 km te dragen met minder dan 5000 inwoners. Bovendien hadden wij jarenlang geen toewijzing van woningwetwoningen voor de dorpskern gekregen, want de provincie zei doodleuk: Jullie hebben er al heel veel gehad, maar dat was allemaal voor de nieuwe wijken bij Montfoort,
Toen ik wethouder werd heb ik toen ik dat ontdekte een spoedgesprek aangevraagd met de Gedeputeerde Mr. van der Sluis om die zaak te bespreken. De uitvoering van het bestemmingsplan Rapijnen was door de provincie al twee jaar tegengehouden, Daardoor konden er maar 21 woningwetwoningen in Rapijnen gebouwd worden, daar door de vertraging door de provincie de exploitatie niet meer sluitend te krijgen was. De woningen aan De Ness dus. Later kon ik nog een aantal premie-koopwoningen lospeuteren bij het ministerie; dat is een leuk verhaal om te vertellen.
Een ander detail van een onverwacht effect was de financiering van de openbare bibliotheek. Volgens de toen juist ingegane bibliotheekwet kregen gemeenten boven de 5000 inwoners een toelage uit het gemeentefonds om een openbare bibliotheek in stand te houden. Dat ging onze neus dus juist voorbij. Toch heeft de gemeenteraad destijds het besluit genomen, om de bestaande bibliotheek in Linschoten te subsidiëren als ware het een Rijksgesubsidiëerde bibliotheek.

Nu de opmaat naar de echte gemeentelijke herindeling van 1 januari 1989.
Al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw was er een tendens in het binnenlands bestuur om tot meer efficiency te komen voor de door de provincies en gemeenten uit te voeren taken.
Belangrijke aspecten waren hierbij
A. Volkshuisvesting
B. Gezondheidszorg
C. Industriële en economische ontwikkeling.
D. De vorming van een politieapparaat met provinciale korpsen en samen met de Rijkspolitie.
Als instrumenten voor de uitvoering van deze taken wilde men de provincies versterken en taken van gemeenten naar de provincies overhevelen.
Daarvoor is in de jaren '70 van regeringswege een breed onderzoek gestart naar de draagkracht die gemeenten en provincies moeten krijgen om de zwaardere taken te kunnen vervullen.
Daaruit kwam een model van 24 miniprovincies.
Zij zouden zowel Rijkstaken van verkeer en vervoer over moeten nemen, alsook volkshuisvesting en industriële verspreiding van de gemeenten moeten overnemen.
Voor de Nieuwe provincie Utrecht is een model getoond in kaart als bijlage bij het advies van Provinciale Staten van Utrecht in 1978. Provinciale Staten van Utrecht pleitten er voor om de nieuwe provincies wegens de vereiste neutraliteit en gezonde afstand ten opzichte van het wetmatig uitvoeren van taken niet te klein te laten zijn. Daarbij pleit Gedeputeerde Staten voor "krachtige gemeenten” om voldoende tegenspel te kunnen bieden aan provincies.
Daarbij noemen ze een mogelijke ondergrens van 10.000 inwoners.


Kaart van de bevolking in 1978.
Linschoten is dan al aardig op weg met ruim 6500 inwoners.
Periode 1979 tot 1989. Toen burgemeester Pool met pensioen ging is er geen nieuwe burgemeester meer benoemd, omdat de provincie ervan uit ging, dat een gemeentelijke herindeling op handen was. Ze hebben zich hierop ernstig verkeken. Ik heb nog medelijden met die arme burgemeester Berenschot. in Kockengen ging hij met pensioen en moest toen nog zes jaar voor Linschoten waarnemen. En dat waren geen gemakkelijke jaren. Door de situatie met Montfoort was er in Linschoten een noodtoestand ontstaan op het gebied van de volkshuisvesting. Het bestemmingsplan Overvliet was weliswaar door mij nog in de startblokken gezet, maar ook alweer door de provincie werd er de rem op gezet. Voor de zandophoging konden we het overtollige zand van de aanleg van de verbreding van Rijksweg 12 voor Fl 0,50 per m3 krijgen, maar de provincie gaf geen goedkeuring, want dan zouden we te vlug en te veel willen bouwen. Heeft ook bijna twee jaar stil gelegen. Daarna kostte het zand plusminus Fl 10,-- per m3., omdat het van veraf gehaald moest worden.
In 1973 had de gemeente zich aangesloten bij de Stichting Samenlevingsopbouw Lopikerwaard. De toenmalige opbouwwerker Ron ten Kortenaar heeft zich sterk gemaakt om een zeer uitgebreid woningmarktonderzoek uit te voeren in Linschoten.
Daar kwamen interessante gegevens uit, die we konden gebruiken bij het ontwerpen van het bestemmingsplan Overvliet.
De laatste jaren naar de herindeling heb ik niet meer als bestuurder meegemaakt. Op deze plaats wil ik hier alsnog mijn respect en bewondering uitspreken voor mijn opvolger Kees Vendrig, die heeft veel op zijn bord gekregen en heeft samen met de ambtelijke staf een voorwaarden document opgesteld hoe de verhoudingen na de herindeling zouden komen te liggen. Vooral welke basisvoorzieningen in beide kernen gehandhaafd moesten worden. Hij heeft niet "potverteerd", maar Linschoten nog wel aan een prachtige sportzaal "De Vaart" geholpen. Na de Samenvoeging met Montfoort is de Linschotense financiële reserve van ca Fl 3.000.000,- opgegaan in de bouw van een nieuw stadhuis voor Montfoort, terwijl ons gemeentehuis bij de verbouwing eind jaren '70 zodanig was ingericht, dat het voldoende potentieel had voor een gemeente tot ca 12.000 inwoners. Hoe kan de boel scheef lopen als de "hogere" overheid er zich mee gaat bemoeien!
Nog één groot verlies heeft Linschoten geleden, dat tot op de dag van vandaag zijn negativiteit laat doorwerken. Het verlies van de buurtschappen Polanen en Kromwijkerdijk aan Woerden. Zelfs Provinciale Staten van Utrecht waren het daarmee niet eens. Ze zijn op uitnodiging van Piet van Baal (toen lid van de Provinciale staten) met een bus over de Kromwijkerdijk gereden en alle monumentale boerderijen bekeken.
Ze waren diep onder de indruk en hebben een petitie aan de minister gestuurd, dat dit gebied zo historisch bij Linschoten hoort, dat dat daar moet blijven. De Minister heeft het voorstel terzijde geschoven met het stupide argument, dat dan het politietoezicht op de Rijksweg A12 in twee gemeenten kwam te liggen.
Direct had dit fatale gevolgen voor het gebied. Linschoten was namelijk gewikkeld in een proces bij de Raad van State tegen een bouwvergunning die de gemeente Woerden had gegeven om in de groene zone langs de Kromwijkerwetering een garagebedrijf te laten bouwen.
Dat proces liep nog op 1 januari 1989. Toen werd Linschoten uitgeschakeld en de gevolgen zijn bekend. Ook na 20 jaar strijd door organisaties is er ook nog een totaal overtollig tankstation in diezelfde groenstrook gebouwd. Het gebied Polanen Kromwijkerdijk is uniek. Acht Rijksmonumenten binnen 1 km in het buitengebied. Waar tref je dat aan! Bovendien nog gestoffeerd met oude boomgaarden en ander bos en groen.
  
  
  
We zullen ter afsluiting enkele foto's laten zien, die in 2001 door Berend Rhebergen uit Woerden gemaakt zijn voor de strijd tegen het tankstation. Hij heeft de uitspraak van de Raad van State op 25 september 2002 nog meegemaakt. De zaak werd gewonnen door de organisaties die bezwaar gemaakt hadden. Met die verheugende mededeling is hij op 12 oktober 2002 overleden.
Maar Woerden bleef niet stilzitten en heeft met leugen en bedrog in 2012 dus tien jaar later alsnog het fiat van de Raad van State gekregen.
De nu getoonde foto's zijn nu niet meer te maken, want in die prachtige groene oever staat nu het Shell tankstation lelijk te zijn en de omgeving ernstig te verstoren.

Tot slot nog een foto van de mensen van nú!, die voor Linschoten pal staan. Ze voorkwamen het verdwijnen van de brandweerpost in Linschoten, het verdwijnen van de sporthal De Vaart en zorgen voor een rentree van het dorpshuis "Onder één Kap" als huiskamer van het dorp!

Aldus beschreven maart 2018 door Anne de Goederen
te Culemborg.

16-03-2018 - Eeuwenoude Angelusklok uit St. Janskerk gehaald.
Het angelusklokje is vrijdag 16 maart 2018 opgehaald uit de toren van de Sint Janskerk van Linschoten om bij de Royal Eijsbouts klokkengieterij gerestaureerd te worden.
RTV-Utrecht was hierbij aanwezig en maakte er de volgende reportage van:
Eeuwenoude angelusklok uit Sint Janskerk in Linschoten gehaald.

14-03-2018 - "Lange Linschoten" in boekvorm10-03-2018 - Algemene Ledenvergadering
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Ver. Oud-Linschoten, in Het Wapen van Linschoten & Snelrewaard, op zaterdag 10 maart zou het 250ste lid gehuldigd worden. Door een flinke griep van lidnummer 250 werd de attentie na afloop bij de zieke thuis afgeleverd.
Na de vergadering vond de première plaats van de professionele Open Monumentendagfilm. Deze werd begin september tijdens Open Monumentendag 2017 op beeld vastgelegd. Verrassende opnames die werden gemaakt in het oude dorp, verterend, herkenbaar of hilarisch rolden over het scherm. De voorstelling was op deze zaterdag alleen toegankelijk voor VOL-leden. Maar over niet al te lange tijd komt er voor zowel leden (gratis) als niet-leden een herkansing om deze Blikvangerproductie nogmaals te kunnen aanschouwen.
Het wachten is nu nog even op de grote zaal in het dorpshuis. Met inzet van vrijwilligers wordt de multifunctionele dorpszaal, de aankomende weken eerst aan een bescheiden renovatie onderworpen.

09-03-2018 - Restauratie klok uitgesteld


10-02-2018 - Thema-inloopochtend 10 februari 2018

Het lokaal van Vereniging Oud-Linschoten was te klein om het publiek voor de presentatie van Hans Knijff te kunnen onder brengen. Een optie was een sta-plaats op de gang van de Brede Vaart. Van heinde en ver kwamen (oud-) Linschoters voor de interessante presentatie over de Dorpstraat. Voor de een leverde de bijeenkomst informatie op, de ander genoot meer van het oude beeldmateriaal. Voor een vijftal in het dorp geboren klasgenoten resulteerde de bijeenkomst in een onverwachte schoolreünie.


13-01-2018 - Die ene miniatuur toren
Door de keramiste gemaakte miniatuurtoren van de St.Janstoren links op de tafel.

Die ene miniatuur toren


De toren van de Grote- of St.Janskerk en de Linschotense luidklokken werden behandeld tijdens de presentatie door dr. ir. Wim Raven. Het onderwerp tijdens de Thema-Inloopochtend op zaterdag 13 januari was voor velen kennelijk voldoende aanleiding om daarbij in het lokaal van Vereniging Oud-Linschoten aanwezig te zijn. De lezing met beeldmateriaal bracht zelfs voor geboren en getogen Linschotenaren wetenswaardigheden aan het licht.
Onder de aanwezigen ook een afvaardiging van de plaatselijke Ned. Hervormde Gemeente, die na afloop een mooie bijdrage deed van 500 euro ten bate van de restauratie van het angelusklokje.

Door elke schenking van 25 euro (of meer) worden mogelijkheden gecreëerd op de toekenning van die ene 70 cm hoge, keramische-, vocht en vorstbestendige miniatuurtoren van de St.Janskerk.
Maak uw gift over naar NL21RABO 0101 4996 04 onder vermelding van V.O.L ten name van ‘Angelus’ en uw naam en adres.
27-12-2017 - VOL luidt de noodklok

Klik hier voor een grotere weergave.

Wilt u ook bijdragen aan de restauratie van het angelsklokje dan kunt u dat doen naar bankrekening NL21 RABO 0101499604 t.n.v. V.O.L. onder vermelding van ANGELUS met uw naam en adres.
Omdat de Vereniging Oud-Linschoten geregistreerd staat als culturele instelling mag u bij de aangifte inkomstenbelasting als particulier zelfs 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.


22-12-2017 - Kick-off Restauratie Angelusklokje


09-12-2017 -

Schaatsen door de eeuwen heen.

Ondanks de winterse buien van het afgelopen weekend was er een flinke opkomst voor de tentoonstelling met presentatie ‘Schaatsen door de eeuwen heen’ door Krijn van der Ham. Door de Meerkerker werden zaterdagochtend (9 dec. 2017) tijdens de thema-inloopochtend in de ‘Brede Vaart’ honderden schaatsattributen ter bezichtiging uitgestald. De glis, voorloper van de schaats was daar een van. Prachtig oud beeldmateriaal werd getoond, en oude anekdotes verteld. De schaatsen die op dit moment in de vitrinekast bij de Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) worden geëxposeerd werden door de verzamelaar nauwkeurig bekeken. Achter glas wordt bij de historische vereniging ook het type Linschooter uitgestald maar helaas is daar geen schaats bij waarin de initialen AB (Arie Barneveld) werden geslagen.

06-12-2017 - Schaatsen door de eeuwen heen22-11-2017 - Linschoterschaats

De Linschoterschaats, waarmee het kleine Linschoten al in de 18de eeuw landelijke faam verwierf, is een heel bijzonder model schaats.

Op zaterdag 9 december is schaatsenkenner bij uitstek: Krijn van der Ham te gast bij Vereniging Oud-Linschoten voor een lezing en een uitgebreide tentoonstelling over schaatsen.
Aanvang 10.30 tot 12.30 uur in de zaal van scholencomplex De Brede Vaart, Laan van Rapijnen 40, Linschoten.
11-11-2017 - Regionaal Historisch Streekarchief
De presentatie bij Vereniging Oud-Linschoten in het lokaal tijdens de Thema Inloopochtend door Frank van Rooijen, archivaris van Het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard bleek voor de aanwezigen boeiend genoeg om na afloop niet meteen huiswaarts te gaan maar nog even met elkaar wat na te praten.
De website van RHC Rijnstreek en Lopikerwaard kan bezoekers thuis al op weg helpen met het ontrafelen van diverse vragen.
Voor vragen die de website schuldig moet blijven kan men geïnteresseerden mogelijke helpen met de echte documenten.

Omdat het gebouw waarin RHC in Woerden normaal gesproken is ondergebracht op dit moment wordt verbouwd, kan men tot de opening (waarschijnlijk in 2018), terecht in het stadskantoor aan Waardsedijk 219 te Oudewater.
Voordat u afreist naar onze buurgemeenten wel eerst telefonisch of via e-mail een afspraak maken, zodat benodigde stukken daar op het moment dat u binnenstapt daar daadwerkelijk te vinden zijn.
RHC Rijnstreek en Lopikerwaard: 0348 428846, of e-mail naar rhc@woerden
08-11-2017 - Regionaal Historisch Streekarchief02-11-2017 - Blij verrast met waardering

Blij verrast met waardering tijdens UW Rabobank Clubkas Campagne
In september j.l. werd door de Rabobank Utrechtse Waarden (UW) voor de vierde keer de Clubkas Campagne georganiseerd. Geregistreerde Rabobank-leden konden stemmen op plaatselijke verenigingen en stichtingen. Tijdens de UW Rabobank Clubkas Campagne hebben ruim 3.200 leden ruim 16.000 stemmen uitgebracht op hun favoriete club(s). Een stem was goed genoeg voor 4,30 euro. In totaal was 70.000 euro te verdelen onder 190 deelnemende clubs.
Vereniging Oud-Linschoten behoorde ook tot de groep aangemelde verenigingen uit de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater, Schoonhoven en IJsselstein. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 31 oktober werden de waardecheques uitgereikt. Het hoogste bedrag dat werd uitgekeerd was € 2.106,34 voor ‘De Grootste Kerstboom’ in IJsselstein. Door 482 leden werd de stem aan deze stichting uitgebracht.
Vereniging Oud-Linschoten, op de twintigste plaats, werd gewaardeerd met maar liefst 158 stemmen, hetgeen de clubkas € 690,46 opleverde. Dit enorme bedrag wordt door de historische vereniging beschikbaar gesteld als startkapitaal ten behoeve van de restauratie van het in omstreeks 1400 gegoten Angelusklokje dat al decennialang, nutteloos en zwaar gehavend op de klokkenzolder van de St.Janskerk te vinden is. Deze luidklok behoort tot de oudste klokken van Nederland.
17-10-2017 - Burgemeestersfilmavond

‘Linschotenreünie’

De burgemeesterfilm uit 1977, die op vrijdagavond 13 oktober in het dorpshuis werd getoond, heeft veel verhalen losgemaakt. De bij de Vereniging Oud-Linschoten aanwezige wetenschap over het enthousiasme van de dorpsbevolking bij dergelijke activiteiten, heeft de organisatie doen besluiten de grote zaal in het dorpshuis te reserveren. Tweehonderd zitplaatsen bleek te weinig, toch haakte niemand af.
Omdat de ArCo-film niet alleen oud maar voor deze avond ook wat lang was, werd het materiaal bewerkt, ingekort en ondertiteld door Rumy v.d. Heuvel en Wim Ros. Het was geweldig om de prachtige beelden te zien. Door ‘Het portret van de dorpen Linschoten en Snelrewaard’ werden herinneringen opgehaald, kennis gemaakt en vriendschappen hersteld. Het leek wel een grote dorpsreünie.

13-10-2017 - Iets wat je beslist gezien moet hebben.
 

13-10-2017 - Afscheidsfilm burgemeester L.H.W. de Geus
LINSCHOTEN/SNELREWAARD- Een en dertig jaar was L.W.H. de Geus burgemeester van de gemeenten Linschoten en Snelrewaard. Een inmiddels historische film met geluid, opgenomen in de beide gemeenten van 1977 maakte deel uit van het afscheidsgeschenk. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat De Geus afscheid van de dorpen nam. Voor de V.O.L. een geschikt moment om de film nu te tonen. De film werd gemaakt door Arnold en Coby Miltenburg, bekend van voormalig Woerdens Journaal.
Na het overlijden van hun vader (1984) en moeder (2015) werd de film door de dochters van het echtpaar De Geus Amelink geschonken aan Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L). Er werd een sponsor gevonden om de film bij een erkend bedrijf te laten digitaliseren. De filmbeelden met geluid, met daarop ook bekende dorpelingen en zelfs interviews werden in 2016 en 2017 bewerkt en ingekort door respectievelijk Rumy van den Heuvel †2017 en Wim Ros. Delen van de film werden al eerder getoond tijdens een ledenvergadering maar nu wordt de complete bewerkte film getoond.

Tijdens de filmavond is ook beeldmateriaal te zien, dat werd gemaakt tijdens Open Monumentendag 2017. Het dorp Linschoten in oude streekdracht, het kan zelfs hilarisch zijn. Om aan zoveel mogelijk (oud-)Linschotenaren en Snelrewaarders de mogelijkheid te geven om de filmbeelden te aanschouwen werd de gemeentezaal in het Dorpshuis aan de Jacob Barneveldstraat 24 gereserveerd. Aanvang vrijdag 13 oktober om 20.00 uur. De zaal in open vanaf 19.00 uur.
V.O.L-leden hebben vrije toegang. Niet leden betalen 2 euro p.p.

28-09-2017 - Rabobank Clubkas campagne
Voor de vierde keer organiseert de Rabobank ter ondersteuning voor verenigingen en stichtingen de Clubkas Campagne. De lokale samenleving vervult hierin een belangrijke rol.

Het te verdelen bedrag bedraagt dit jaar 70.000 euro. Hoe dat bedrag uiteindelijk wordt verdeeld hangt af van rabobank-leden. 
Lid van de Rabo worden is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. 
Elk lid beslist door het uitbrengen van een stem elk over de hoogte van het binnen te halen bedrag voor de club. In dit geval Vereniging Oud-Linschoten.

Via een persoonlijke code die u door de Rabo wordt aangereikt kunt u on-line stemmen uitbrengen via www.rabo.nl/uw.

 
Op de foto het Angelusklokje op de klokkenzolder van de Linschotense St. Janskerk.

V.O.L. wil kar trekken

tot behoud van uniek kerkklokje.

Vereniging Oud Linschoten hoopt in haar eerste lustrumjaar (2013-2018) fondsen te werven tot revisie van de unieke Angelusklok, die al vele decennia zwaar beschadigd op de klokkenzolder van de Linschotense St. Janskerk hangt.
Vanwege beschadigingen is het klokje niet helder meer van geluid en luidt de klok niet meer ritmisch.
Dit is dan ook de reden dat het klokje al lange tijd ongebruikt hangt naast de grotere luidklok Barbara.
Bijzonder is, te weten dat dit Angelusklokje tot een van de oudste van Nederland behoord.
Het exemplaar werd gegoten in 1400. De draagkracht van de houten luidas moet ook onderzocht worden, zodat we niet de kans lopen dat de klok zomaar naar beneden komt.

Om het omstreeks 600 jaar oude Angeluskokje te onderwerpen aan revisie moet de klok uit de toren worden gehaald en afgevoerd naar een gespecialiseerd bedrijf.
27-09-2017 - Gewone spelden van het speldenkussen

In de V.O.L.-kraam tijdens Burendag

LINSCHOTEN- Op de Burendag op zaterdag 23 september was ook de Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) in een kraam vertegenwoordigd. Om na te genieten van de VOL-activiteit op monumentendag, maar natuurlijk ook om leden te werven. En dat is zeker gelukt! De mensen achter de kraam van de V.O.L. waren gestoken in oude klederdracht. Sober, somber maar wel zoals die voor 1940 in de regio werd gedragen.

Een dame in een rolstol geboren in Friesland was heel benieuwd naar de lagen, onder de rokken verborgen. “Waar komt u vandaan?” wijzend op de klederdracht, werd geïnteresseerd gevraagd. Klederdracht was in haar jeugd heel gewoon. Al snel werd haar duidelijk dat de Utrechtse dracht vooral een sobere klederdracht was. Sieraden waren lang niet voor iedereen weggelegd. Zij waren vooral een statussymbool voor de draagster. De Utrechtse muts werd anders dan in Friesland , niet in vorm gehouden met gouden sierspelden maar met gewone speldjes van het speldenkussen uit de naaidoos. Dat was in haar geboortestreek wel even anders. Aan haar reactie was duidelijk te zien dat ze haar ‘eigen’ Friese dracht toch eigenlijk wel mooier vond.

23-09-2017 - Burendag 2017
LINSCHOTEN- De achtste Burendag in Linschoten wordt georganiseerd op zaterdag 23 september van 12.00 tot 17.00 uur op het plein bij het dorpshuis aan de Jacob Barneveld straat. In de kraam van Vereniging Oud-Linschoten wordt beeldmateriaal getoond dat werd gemaakt tijdens de monumentendag.
13-09-2017 - Honderd jaar geleden (ZN 13 september 2017)

07-09-2017 - Klederdracht in Linschoten (AD 7 sept 2017 Rubriek In de buurt / OMD)

06-09-2017 - Oud Linschoten herleeft (ZN 6 september 2017)
Klik in de foto voor een grotere weergave!


05-09-2017 - "Boeren, burgers en buitenlui" (uit "Op het dorp" september 2017)
Klik in de foto voor een grotere weergave!


01-09-2017 - Linschoten houdt zijn adem in (uit "Op het dorp" juli 2017)
 

22-08-2017 - Graag veel kinderen op OMD
 

15-08-2017 - Boeren, burgers en buitenlui
Je bent niet op Monumentendag geweest als je niet op de kiek in Linschotense klederdracht bent vastgelegd.

Hoewel er zo op het eerste gezicht, door de eeuwen heen in de Linschoter Dorpstraat niet veel lijkt te zijn veranderd, is er in de voormalige winkelstraat bijna geen boodschap meer te halen. Op initiatief van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) en in samenwerking met Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten zal het oude dorpsleven in Dorpstraat en Kerkplein op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur, door een groot aantal figuranten worden nagespeeld. (Oud-)Linschotenaren in klederdracht zullen dorpsactiviteiten van toen laten herleven. Oude ambachten en typisch Linschotense gebruiken zijn te aanschouwen. Op de Hoge Werf wordt door de NH gemeente de NaZomerMarkt georganiseerd en in de oude voormalige Gereformeerde kerk, het huidige ‘Bij de Tol’ aan de Nieuwe Zandweg wordt plaatselijke kunst geëxposeerd.
Je bent niet naar Open Monumentendag in Linschoten geweest als je niet in Linschoter klederdracht op de gevoelige plaat bent vastgelegd. In koffiehuis Het Wapen van Linschoten wordt behalve een ‘bakkie’ of glaasie’ bij de kastelein, in de grote zaal een film- en fotocompilatie van Het Dorp getoond. Tevens is in hetzelfde historische pand ‘Utrecht in Woord en Beeld’, een krantenrubriek uit de jaren 30, te bewonderen. Het VOL-informatiepunt is in de Gerechtkamer onder gebracht.
 

06-07-2017 - Zomerprogramma 6 juli tot 22 augustus 2017
In de aanloop naar Open Monumentendag wordt er bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) al vele maanden hard aan gewerkt om er op zaterdag 9 september in Linschoten een heel bijzondere dag van te maken. Door het landelijke thema ‘Boeren, burger en buitenlui’ besloot de VOL het leven in de Dorpstraat voor een dag een eeuw terug te laten keren. Met behulp van figuranten die bezig zijn met hun dagelijkse beslommeringen is dat een gigantische klus omdat behalve accessoires en gebruiksvoorwerpen ook de streekdracht, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw niet meer gedragen, te bewonderen zijn.

Tijdens de zomervakantie worden er op woensdagochtend en de tweede zaterdagochtend van de maand geen (thema-)inloopochtenden gehouden. Vanaf woensdag 23 augustus, als de scholen weer begonnen zijn, is het lokaal vanaf 10.00 uur weer open voor gasten/bezoekers

Op zaterdag 9 september, de tweede zaterdag van de maand, tijdens Open Monumentendag organiseert de VOL in samenwerking met stichting Open Monumentendag Montfoort / Linschoten (St. OMD) ’Boeren, burgers en buitenlui’ uit de vorige eeuw. Oude plaatselijke ambachten worden uitgevoerd.
Tevens worden van 10.00 tot 16.00 uur in Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard (WvL&S) oude televisiefilmbeelden met geluid getoond, die lang geleden werden opgenomen in het dorp. Doorlopend te aanschouwen in WvL&S : De expositie ‘Utrecht in Woord en Beeld’, een krantenrubriek uit de jaren 30 van de vorige eeuw.


04-07-2017 - OMD Montfoort/Linschoten
OMD IJsselbode 2017-07-04


01-07-2017 - AD "Alles moet tot in detail kloppen"

Klik in het krantenartikel voor een grotere weergave.

17-06-2017 - Open dag bij de Linschoter brandweer

Zaterdag 17 juni was het Open Dag bij de plaatselijke brandweer. Deze werd georganiseerd omdat de nieuwe brandweerkazerne aan de Van Rietlaan officieel werd geopend.
Vereniging Oud Linschoten leverde een bijdrage aan de feestelijkheden met een foto-expositie over de Linschoter brandweer. Zelfs berichten uit de krant, uit de 19de eeuw, waren te bewonderen.

Bij de expositie kon tevens het daar geplaatste condoleanceregister worden ondertekend na het overlijden van de 88-jarige Joop Baars. Deze Linschotenaar was 40 jaar chauffeur/pompbediende bij de brandweer. Hij overleed op vrijdag 16 juni.10-06-2017 - Fotopresentatie over Linschoten van vóór 1940
LINSCHOTEN- Een fotopresentatie met beelden van vóór 1940, met daarop Linschotenaren die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden in het dorp.

Deze fotoserie wordt getoond tijdens de inloopochtend van Vereniging Oud Linschoten (VOL) op zaterdag 10 juni.
De collage is alvast een voorproefje van wat er zoal te zien zal zijn in de Dorpstraat tijdens Open Monumentendag begin september 2017.
Om 10.30 uur in het VOL-lokaal in de ‘Brede Vaart’, Laan van Rapijnen 40.

 

 

Dorpstraat 1930-1935

07-06-2017 - Oude tijden herleven


22-05-2017 - Schoeisel en kleding gevraagd.


17-05-2017 - Rumy van den Heuvel overleden
 

13-05-2017 - Overlijden van onze voorzitter
LINSCHOTEN- Na een kortstondig ziekbed overleed op donderdag 11 mei Rumoldus Josephus Martinus van den Heuvel, zittend voorzitter van Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L).
Rumy van den Heuvel (69) had een brede interesse en bekleedde diverse bestuursfuncties in Linschoten en daarbuiten.
Hoewel zijn wieg in het Noord-Brabantse Helmond stond had hij een bijzondere interesse in zijn woonplaats Linschoten. Meteen na de oprichting van Vereniging Oud-Linschoten in 2013 meldden Rumy en zijn vrouw Petra zich aan als lid. Elke bijeenkomst werd door hen bezocht. Na een bestuursfunctie van enkele jaren werd de voorzittershamer door Rumy van den Heuvel in 2016 aanvaard. Deze taak werd tot zijn plotselinge ziekbed drie weken geleden, met humor en grote zorgvuldigheid vervuld.
Tijdens de thema-inloopochtend bij de V.O.L. op zaterdag 13 mei, werd voorzitter Van den Heuvel in stilte herdacht.
Tevens kon het daar geplaatste condoleanceregister worden ondertekend. Onze historische vereniging waardeerde hem als vriend, bestuurslid en als mens. Wij zullen hem zeer missen.
 
 
 
Ondertekenen van condoleance-register
 


11-05-2017 - Rumy van den Heuvel overleden

In memoriam:
Rumy van den Heuvel


* Helmond, 8 februari 1948 † Nieuwegein, 11 mei 2017

 

Voorzitter van de Vereniging Oud-Linschoten

Klik hier voor de rouwkaart.

Klik op de foto voor de bedankkaart voor uw medeleven.

 


01-05-2017 - Nieuwsbericht Open Monumentendag 09-09-2017: "Terug naar de jaren 20-30.
Open Monumentendag in Linschoten wordt dit jaar een bijzondere.
Het is de bedoeling om de Dorpstraat en het Kerkplein terug te brengen in de tijd.
Ook figuranten zullen daar, gestoken in regionale streekdracht van toen, bezig zijn om het dagelijks leven uit circa jaren 20-30 uit te beelden. Tevens wordt op dezelfde dag op de Hoge Werf de traditionele Nazomermarkt georganiseerd, ten bate van het goede doel. Inclusief rommelmarkt.

Om dit te kunnen realiseren zoekt de VOL: Oude witte katoen (lakens) en als dat er is: kleding van toen (1900 – 1940) die mogelijk hier en daar nog op zolder wordt bewaard. Maar ook gebruiksvoorwerpen zoals een hondenkar of kinderwagen.
Info: jeannette@jjhuizenga.nl / 0348 417980 / 06 20248426 of jsevershilgeman@planet.nl / 0348 418426. 
  
  


08-04-2017 - ‘Waterschapper’ te gast bij VOL
LINSCHOTEN- Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar is tijdens de Thema-Inloopochtend zaterdag 8 april bij Vereniging Oud Linschoten (VOL) te gast. De waterschapbestuurder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden geeft een korte introductie over het waterschap in het algemeen. Maar hoofdzaak is de historie en bewerking van het landschap in de omgeving van Linschoten in het algemeen, zoals de ontginningen van oude moerassen.

Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar in het VOL-lokaal op de eerste verdieping van De Brede Vaart.
Aanvang 10.30 uur. Laan van Rapijnen 40. Toegang is gratis.

 


05-04-2017 - OMD "Boeren, burgers en buitenlui"
 

15-03-2017 - Algemene Leden Vergadering


11-03-2017 - Jaarvergadering VOL aansluitend vertoning afscheidsfilm burgemeester De Geus.

Jaarlijkse ledenvergadering

Vereniging Oud Linschoten houdt haar Algemene Ledenvergadering op zaterdag 11 maart om 10:30 uur in het Wapen van Linschoten en Snelrewaard, Dorpstraat 34.
Voor leden en personen die zich voorafgaande de bijeenkomst aanmelden als VOL-lid, wordt het nog nooit eerder vertoonde deel van de 'Burgemeesterfilm' getoond.

Beeld en geluid werden opgenomen door Arnold en Coby Miltenburg voorafgaande en tijdens het afscheidsfeest voor het burgemeesterechtpaar De Geus-Amelink op 30 april 1977.
Deze dorpsfilm werd na het overlijden van hun ouders (1984 en 2015) door de dochters De Geus aan de V.O.L. overgedragen en door de plaatselijke historische vereniging gedigitaliseerd.


22-02-2017 - Nieuwe vitrinekast
Om een groter deel van de VOL-collectie te kunnen tonen wordt door vrijwilligers een afsluitbare vitrinekast geïnstalleerd.
 

11-02-2017 - Virtuele dorpswandeling "Kent u dit detail?"
 
VOL-voorzitter Van den Heuvel overhandigt de "trofee". (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
 
Linschoter van het Jaar is:

Hanny Kruithof-de Wit

 

LINSCHOTEN - Terwijl afgelopen weekend het dorp buiten werd bedekt met sneeuw, werd in het lokaal, waar Vereniging Oud-Linschoten (VOL) in De Brede Vaart huisvesting heeft, een virtuele dorpswandeling getoond. De uitdaging was om de daar aan toegevoegde vragenlijst als het even kon correct te beantwoorden. Zij die oog hebben voor detail hadden daar baat bij, want zij wisten de vragen bijna foutloos te beantwoorden. De winnaar bleek Hanny Kruithof-de Wit. Zij werd uitgeroepen
 
tot 'Linschoter 2017': Zowel de wieg van haar voorouders als van haarzelf stond in Linschoten. Hoewel Hanny al vele jaren niet meer in het dorp woont, blijft de geschiedenis van haar geboorte-dorp nog steeds boeien. Een reden voor haar en echtgenoot Dick om als de agenda het enigszins toelaat de Inloopochtenden en activiteiten van VOL te blijven bezoeken.


De volgende bijeenkomst van de VOL op zaterdag 11 maart is de jaarvergadering in de zaal van

 
Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard aan de Dorpstraat 34.
Alleen voor leden en personen die zich voor of op die zaterdag aanmelden als VOL-lid, wordt het nog niet eerder getoonde deel van de 'Burgemeestersfilm' uit 1977 getoond. De dorpsfilm werd na het overlijden van hun ouders door de dochters De Geus aan de VOL overgedragen. Beeld en geluid werd in Linschoten opgenomen voorafgaande en tijdens de afscheids-feestelijkheden.

14-01-2017 - Herman de Man
Het wassende water - Filmopnamen in Linschoten
Ken uw dorp, stad of streek

LINSCHOTEN- “Historisch bewustzijn. Dat is wat ons onderscheidt van de andere levende wezens. Kennis van het verleden. Je kunt pas iets willen, als je ergens weet van hebt. Geschiedenis zet vluchtige zaken van alledag in perspectief. Op basis van deze kennis kunnen we de beste besluiten van vandaag baseren. Ken uw dorp, stad, streek of land. De lange voorgeschiedenis verklaart vaak wat zich vandaag afspeelt tussen de bevolking. Ook daarom moet geschiedenis verteld worden.’ Dit zijn woorden van Herman de Man-kenner bij uitstek dr. Anne Doedens. De historicus die door zijn jeugd in de Lopikerwaard bekend is, heeft in de jaren tachtig van de twintigste eeuw met een dertigtal studenten onderzoek gedaan naar het werk van Herman de Man. De eigenlijke naam van deze schrijver is Salomon Herman Hamburger die werd geboren in Woerden (1898) en begraven (1946) te Oudewater. “De Man beschrijft over een wereld die verdween” stelt Doedens.
Herman de Man was de zoon van een winkelier/manufacturier en werd door zijn vader al heel jong opgeleid tot venter. Zijn klandizie begin twintigste eeuw, bestond voornamelijk uit boeren-, daggelders- en arbeidersgezinnen. Een venter kwam hij bij mensen aan huis. Daardoor leerde hij de bevolking, hun leven en zelfs het dialect in de Lopikerwaard heel goed kennen en heeft het later aan het papier toe vertrouwd. Huis te Linschoten, tot einde 20ste eeuw gesloten voor publiek, werd in zijn werk beschreven als een ‘paleis’.
Twaalf boeken uit zijn complete oeuvre spelen zich af in de omgeving van Linschoten. De streekroman ‘Het wassende water’ werd in 1985 bewerkt tot een televisieserie. Opnames daarvoor werden gemaakt in het oude dorpshart van Linschoten. Bij Vereniging Oud Linschoten (VOL), Laan van Rapijnen 40 wordt op zaterdag 14 januari de streekhistorie terug gehaald door dr. Anne Doedens. Leden en niet leden: gratis entree vanaf 10.00 uur. Aanvang: 10.30 uur.


Boekenspot Herman de Man

LINSCHOTEN- Herman de Man (1898-1946), schreef omstreeks twaalf boeken die zich afspelen in de Lopikerwaard. Door dit werk leert de lezer de omgeving, het leven en zelfs de streektaal (her-)kennen. ‘Ken uw dorp, stad of streek’ is het motto van de Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) Daarom heeft de historische vereniging in het VOL- lokaal een Herman de Man boekenspot ingericht. Deze boeken worden gratis uitleent. VOL staat tevens open voor werk van deze schrijver waarvan afstand wordt gedaan. Geopend op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. In V.O.L.-lokaal ‘Brede Vaart’, Laan van Rapijnen 40.

 

10-12-2016 - Kastelen, weertorens en commanderijen
Huys te Linschoten
't Huijs te Linschoten in 1597 - naar J. Stellingwerf

 

Kastelen, weertorens en commanderijen
Uit het archief van de Woerdense ‘Club van ooit’ wordt bij Vereniging Oud-Linschoten (V.O.L.) op zaterdag 10 december een presentatie gegeven over het ontstaan en de geschiedenis van versterkte huizen, kastelen, weertorens en een drietal commanderijen die ooit in de regio stonden. Eén van die historische panden is onder andere Kasteel Linschoten, niet te verwarren met het nog bestaande Huis te Linschoten.


Welkom
De deuren van het V.O.L-lokaal in de ‘Brede Vaart’, Laan van Rapijnen 40, zijn geopend vanaf 10.00 uur.
Aanvang presentatie 10.30 uur. Ook niet leden zijn van harte welkom.

12-11-2016 - Henk Kalfsterman vertelt over zijn Linschotense tijd
LINSCHOTEN- In de ruim 26 jaar dat Henk Kalfsterman met vrouw Anneke middenin het historische Linschoten heeft gewoond, heeft hij het dorp aardig leren kennen. Zelfs zo 'aardig' , dat door de verleden maand verhuisde theaterman aan zijn onlangs uitgegeven boek 'EEN AANDACHT voor leven en werken' verhalen over zijn Linschoter-jaren werden toegevoegd. "De teksten zijn vrijwel allemaal ontstaan in ons huis tussen Dorpstraat en Kerkplein" legt Kalfsterman uit. Op zaterdag 12 november is de oud-Linschotenaar te gast tijdens de Inloopochtend bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL). In het VOL-lokaal van de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 40 zal Kalfsterman vertellen over het dorp, de omgeving en de dorpelingen zoals hij dat beschrijft in zijn werk.
Aanvang voor ‘Het Verhaal’ van Kalfsterman om 10.30 en om 12.00 uur. De toegang is vrij.

09-11-2016 - 'Het verhaal' van Henk Kalfsterman
9 november 201602-11-2016 - Hier zijn we heel blij mee!
De Penningmeester is heel erg blij met dit prachtige bedrag.
Hartelijk dank aan alle Rabobankleden die op ons gestemd hebben.

19-10-2016 - VOL-Presentatie over vervlogen tijden
 

08-10-2016 - 70-jarig jubileum Zanglust
Klik in een foto voor een grotere weergave!
 
Bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) werd het 70-jarig jubileum van mannenkoor Zanglust gevierd met een Inloopochtend. In samenwerking met Willem Gouderjaan en Wim Ros werd door Johan de Jong (secr. Zanglust) een interessante presentatie gemaakt. De oude zwart-wit beelden bleven het langst in beeld waardoor in de zaal kon worden gezocht naar bekende gezichten. De Jong had zich duidelijk goed ingelezen over de Linschoter zangvereniging. Markus Pels, 35 jaar koorlid vanaf 1946 was voor deze bijeenkomst naar de VOL gekomen.
Tussen twee presentaties werd o.l.v. dirigent Jelte Veenhoven een korte zanguitvoering gegeven. De Zangersmars en Droomland, nummers die al in 1946 door Zanglust werden aangeschaft, zorgden bij menigeen opnieuw toch weer voor ontroering.

08-10-2016 - Zanglust 70 jaar
De 5e zanger rechts bovenaan is Markus Pels, koorlid vanaf 1946 en aanwezig op deze inloopochtend.

24-09-2016 - Vereniging Oud-Linschoten opvouwtas
Tijdens Burendag 2016 werd door Vereniging Oud-Linschoten een Linschoten-souvenir geïntroduceerd. De aanschaf van deze slimme gadget heeft een koper er snel uit omdat er bij kassa’s geen tasje meer hoeft te worden afgerekend. In een jas of handtas is er altijd ruimte voor het kleinood met daarop het vertrouwde Wapen van Linschoten.
De super sterke opvouwtas is tevens een bijzonder geschenk.
Door de aanschaf (€4,95) is de ‘echte Linschotenaar’ dichtbij maar ook verder van huis op grote afstand te herkennen.

Tevens, en niet geheel onbelangrijk, worden door aankoop van de opvouwtas verrichtingen van de plaatselijke historische vereniging VOL gesteund. Voor ballensnoepers zijn de opvouwtassen en natuurlijk ook ballenbusjes verkrijgbaar bij onze kraam bij speciale evenementen.

Natuurlijk kunt u op de vrije inloopdagen in het verenigingslokaal in De Brede Vaart de tas kopen.
Bel 06-81702602 voor meer informatie.

 


14-09-2016 - Open Monumentendag Linschoten 2016
 Open Monumentendag 2016
13-09-2016 - Open Monumentendag Linschoten 2016

13 september 2016  

07-09-2016 - Monumenten in Linschoten

07-09-2016 - Zoektocht levert symbolen op
 
20-06-2016 - Bezoek aan klokkenmuseum
 
15-06-2016 - Brandweerexpositie (ZN)
 
11-06-2016 - De Linschotense brandweer
Hoewel het Linschoter brandweerkorps officieel 70 jaar bestaat, heeft de plaatselijke brandbestrijding in Linschoten en Snelrewaard een veel oudere historie. Het leek Vereniging Oud-Linschoten (VOL), i.v.m. de aankomende verhuizing van de brandweerkazerne naar de Van Rietlaan, interessant om in samenwerking met de Linschotense brandweer op de huidige locatie een Inloopochtend met expositie in te richten.
Te zien zijn brandweerkleding en gebruiksvoorwerpen uit langs vervlogen tijden en zoveel mogelijk beeldmateriaal. Zelfs de oude handspuit die tot 1935 dienst deed is voor deze dag beschikbaar gesteld door Stichting Landgoed Linschoten. De gerestaureerde automobielspuit (eigendom van de Brandweervereniging) die in 1935 in gebruik werd genomen is eveneens te bewonderen.
Locatie: Van 10:00 tot 13:00 uur in de brandweergarage, Strick van Linschotenstraat 2. De toegang is vrij.


07-06-2016 - Wethouder Lejeune bezoekt VOL
01-06-2016 - Expositie in de brandweerkazerne
18-05-2016 - Streekkleding bij inloopochtend VOL
14-05-2016 - Inloopochtend zaterdag 14 mei
In ons lokaal in De Brede Vaart is op zaterdag 14 mei de deur geopend voor een expositie van ingekomen stukken.
Vanwege de beperkte ruimte wordt slechts een deel van de ingekomen stukken getoond.
Daaronder bevindt zich ook materiaal dat afkomstig is van de zolder van het voormalige Linschoter gemeentehuis.
Tevens liggen een deel van inmiddels gearchiveerde ansichten en het fotoalbum ter inzage dat burgemeester De Geus ontving na zijn afscheid van de gemeente in 1977.
Ons lokaal bevindt zich op de eerste verdieping aan de Laan van Rapijnen 40 en is ook met de lift bereikbaar.
Wij zijn geopend van 10.00 tot 13.00 uur.
De toegang is gratis.

04-05-2016 - VOL op zoek naar Linschoter symbolen en iconen
27-04-2016 - Een lintje voor Janneke


26-04-2016 - Een lintje voor Janneke


Op 26 april 2016 heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander behaagd Janneke Severs-Hilgeman als lid in de orde van Oranje Nassau te benoemen.
De hierbij behorende versierselen werden haar uitgereikt door burgemeester Petra van Hartskamp in gebouw Sint Joseph in Montfoort.
Er waren nog 4 andere decorandi.
Zij ontving deze onderscheiding voor haar grote betrokkenheid bij en inzet voor de Linschotense gemeenschap, onder andere als mede-oprichtster en bestuurslid van de Vereniging Oud-Linschoten.
Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om alle gedecoreerden te feliciteren onder het genot van een hapje en een drankje.
06-04-2016 - Thema-ochtend over de historie van Linschoten
16-03-2016 - 200-ste lid VOL

12-03-2016 - Bestuurswisseling
Op de ledenvergadering van 12 maart namen Hans Knijff (links) en Dick van As afscheid als bestuurslid.
Beiden blijven lid van de vereniging.
Hans blijft zijn kennis en beeldmateriaal beschikbaar stellen voor de vereniging, blijft rondleidingen door het dorp verzorgen en vertegenwoordigt VOL bij het comité Open Monumentendag.
Dick neemt de coördinatie op zich van het in een systeem invoeren van binnengekomen foto's, prentbriefkaarten, knipsels en voorwerpen en zal dus vaak op de werkochtenden op woensdag aanwezig zijn.

Tijdens de bestuursvergadering van 29 maart is bestuurlid Rumy van den Heuvel bereid gevonden het voorzitterschap van Dick over te nemen.22-02-2016 - Artikel AD Groene Hart13-02-2016 - Inloopochtend


03-02-2016 - Kent u ze nog?


20-01-2016 - Burgemeester op bezoek
13-01-2016 - Bezoek nieuwe burgemeester
Montfoorts nieuwe burgemeester Petra van Hartskamp-de Jong bracht op haar vierde werkdag in onze gemeente reeds een bezoek aan de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) op woensdag 13 januari.
Het lokaal op de eerste verdieping in De Brede Vaart (ingang Cultuurhuis en met de lift bereikbaar!) is elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Uitgezonderd schoolvakanties.
Apparatuur is aanwezig om mensen die dan binnenlopen een mogelijkheid te bieden oud fotomateriaal met betrekking tot het dorp te laten scannen, zodat het zo bewaard wordt voor de toekomst.09-01-2016 - Vertoning dorpsfilm


06-01-2016 - Zwart-wit film eind jaren 40 vertoond

12-12-2015 - Dorpsfilm uit jaren 70

18-11-2015 - Geluidsinstallatie


14-10-2015 - Foto's kijken op inloopchtend

07-10-2015 - Herinneringen aan wijk Hogewerf

30-09-2015 - Bouw van het koelhuis?
26-09-2015 - Burendag 2015
26-09-2015 - Ballensnoepers


16-09-2015 - OMD in ZenderstreeknieuwsII

11-09-2015 - Steenbakkers

22-07-2015 - dorpsgidsen

10-06-2015 - Bert Jansen reikt cheques uit


03-06-2015 - VOL gaat verhuizen
 

01-06-2015 - Verhuisbericht
 

23-05-2015 - Verzetsstrijders


20-05-2015 - Tentoonstelling WO II


12-05-2015 - Even geen nieuws
Op Koningsdag was de Vereniging Oud-Linschoten met een kraam in de Dorpstraat aanwezig.
We probeerden wat spullen te verkopen ten bate van de verenigingskas. Gezien de concurrentie door het grote aanbod aan spullen, verdeeld over de gehele Dorpstraat, is dat nog redelijk gelukt. Wat we nog fijner vonden was dat een flink aantal mensen zich aanmeldde als lid.

Op 9 mei werd de laatste thema-ochtend gehouden van het seizoen.
In twee presentaties werd stilgestaan bij het laatste jaar van WOII en de bevrijding. De PowerPoint was een eerbetoon aan de Linschotenaren in het verzet. Bij de laatste dropping in maart 1945 in de polders van Snelrewaard verloor een verzetsstrijder uit Harmelen helaas het leven. Janneke Hilgeman had van velen van hen portretfoto's weten te vinden. Zij wist over deze mensen wat bijzonderheden te vertellen. Al met al een goed bezochte en geslaagde ochtend.

Per 1 juni heeft de VOL de oude Timotheüsschool verlaten. De lokalen zijn inmiddels gesloopt. 
We hebben een driekwart jaar heerlijk de ruimte gehad daar!
We zijn met de Gemeente overeengekomen een jaar lang een leegstaand lokaal te huren in de Brede Vaart. Maar ook dit is een tijdelijke oplossing. Het zou mooi zijn ooit een eigen pandje in het dorp te hebben. Mocht u een paar ton niet te benutten geld op de bank hebben staan; er staat een leuk oud winkelpandje te koop in de Dorpstraat. (Van de rente wordt u toch niet rijk)

Onze eerstvolgende activiteit zal deelname aan de Open Monumenten Dag op 12 september zijn. Het thema is: Ambachten en kunsten. We gaan daar iets interessants van maken. U hoort van ons.
07-05-2015 - Verkoopmarkt


28-03-2015 - Ledenvergadering


26-03-2015 - Afscheid burgemeester Jansen


11-03-2015 - Geen cadeau, maar geld voor initiatieven
11-02-2015 - Huwelijksfeest


14-01-2015 - Drukproefblad van het Kwartet van Linschoten
22-10-2014 - Een groot gezin